Alle honden kunnen speuren, of ze nu groot zijn of klein. Het is een natuurlijke bezigheid van de hond. Honden zijn namelijk dagelijks met hun neus bezig, zoals bijvoorbeeld tijdens de wandeling. We hoeven de hond dus niet aanleren om hun neus te gebruiken, maar we kunnen het wel zo kanaliseren dat ze hun capaciteiten ten volle benutten. Weer een fantastisch voorbeeld van hoe een hond de mens kan helpen.
Speuren biedt heel veel voordelen voor de hond:
- Conditieopbouw: speuren vraagt namelijk een goede conditie
- Een mentale uitdaging: de hond leert zich te concentreren op een specifieke taak ipv bezig te zijn met allerlei andere prikkels.
- Verhoogt het zelfvertrouwen. Daarom is speuren zo goed voor onzekere/angstige honden.
- Je leert de lichaamstaal van je hond en dus jou hond beter kennen.
- Actieve honden kunnen hun teveel-aan-energie kwijt, zonder dat ze nog drukker worden. Speuren is namelijk ‘grondwerk’, het vraagt veel mentale energie en is vermoeiend, maar de meeste honden worden er rustiger dan bv. van agility.
- Het is vooral heel erg leuk om samen te doen en heel goed voor jullie band!
Maar hoe leer je een hond om een spoor te volgen of een voorwerp op te speuren? En hoe kunnen we de hond motiveren om het voor ons te doen?
Wel allereerst vinden ze het gewoon super leuk! Het ligt super dicht bij hun natuurlijke, instinctieve gedragingen. Meestal is voeding de meeste ideale beloning voor het goed (op)speuren van iets of iemand, maar ook spel kan de juiste motivatie zijn voor jou hond. Ze vinden speuren vaak leuk, maar het is ook moeilijk. Pas je beloning hier dan ook naar aan en maak van de hele ervaring een feest!
Hieronder volgt een uitleg in verschillende stappen.
STAP 1: SNOEP GOOIEN
Gooi een aantal lekkere snoepjes in het gras. Het gras is best niet te kort gemaaid, anders ziet de hond de snoepjes direct liggen en we willen juist dat ze hun neus gaan gebruiken. Nu is het moment om te gaan zoeken. Geef hem het commando ‘ZOEK’ of ‘SPEUR’. Moedig hem aan maar ga niet helpen door je handen te gebruiken. De hond moet zelfstandig werken, en ondanks het feit dat het goed bedoeld is, leert je hond niets als jij het hem/haar heel de tijd helpt. Bij teveel hulp, zal de hond niet zelfstandig speuren, maar gewoon wachten tot jij aangeeft waar de snoepjes liggen. Vergeet niet, honden zijn van nature opportunisten en zullen dus vaak de makkelijkste weg kiezen. Hoe zou je zelf zijn?!
*** Opgelet! Zorg ervoor dat je een afzonderlijk commando hebt voor elk onderdeel van de speursport. Een voorbeeld hiervan:
- voorwerp speuren: “zoek”
- geurspoor van persoon volgen: “speur”
- persoon zoeken in bepaalde omgeving (zonder geurspoor): “revier”
- snoepjes speuren in denkspelletjes: “snuffel”
De kans op succes moet tijdens deze stap 100% zijn. Maak het niet te moeilijk voor je hond, als het teveel moeite kost dan loop je het risico dat hij z’n interesse verliest.
Om de hond goed te stimuleren, kun je best sterk geurende, “natte” snoepjes gebruiken zoals worst. Je hebt maar kleine stukjes nodig, maar zorg ervoor dat je hond het lekker genoeg vindt om ervoor te willen werken. Onze webshop heeft een uitstekend assortiment.
Begint hij enthousiast te worden? Dan is het tijd voor de volgende stap!
STAP 2 : KOORDDANSERSPOOR
Maak de hond even vast aan een boom, paaltje of een grondpen (dat ziet eruit als een grote kurkentrekker). Loop voetje voor voetje, zoals een koorddanser, in een rechte lijn vooruit op het gras (max 10 meter) en laat elke keer een snoepje vallen aan de punt van een voetstap. Het eerste snoepje leg je best een meter van de paal of boom vandaan. Stap gerust op het voertje zodat jouw geur vermengd wordt met de geur van de snoepjes. Leg op het einde van de lijn een handvol beloningen samen, dit is namelijk de ‘jackpot’. Loop over het uitgezette spoor of in een grote boog weer terug naar de hond.
Nu mag je de hond aanmoedigen om de snoepjes te gaan zoeken. Breng hem vlak voor het eerste snoepje en geef het gekozen commando. Je mag hierbij een handgebaar maken, maar dat is dan ook het enige. Je blijft achter de hond en beïnvloedt hem/haar zo weinig mogelijk met je lichaam. Een andere reden waar je achter de hond dient te blijven, is zodat je het spoor niet ‘vervuild’. Een hondenneus zal namelijk geneigd zijn om het verste spoor te volgen, zeker beginnende speurhonden. Als je viervoeter aan het einde van het spoor komt en de jackpot opheeft (gecombineerd met een uitvoerige stembeloning), gaan jullie samen terug naar het startpunt.
Herhaal deze oefening een aantal keer. Zorg ervoor dat de oefening slaagt voordat je de training stopt. Niets beter om een speurtraining af te sluiten dan samen even lekker spelen met een bal of touw.
Je kan ook spel gebruiken als beloning voor het speuren, opnieuw: ga op zoek naar de motivatie die jou hond past.
Let er ook op dat je je spoor nooit uitzet bij tegenwind! Anders zal de voedselgeur de hond tegemoet waaien.
STAP 3: DE EERSTE HOEK
Gaat STAP 2 goed? Voeg dan eens een bocht (45 graden) toe aan je spoor. Je kunt eventueel iets herkenbaars in de bocht neerleggen (zoals een steen) zodat je makkelijker over het spoor weer terug kunt lopen zonder dat je zelf afwijkt. Later ga je van die bocht, een echte hoek maken. Een hoek is best moeilijk omdat het spoor plots ophoudt en de hond zelf moet lokaliseren waar het vervolg ligt.
Let er ook hier op dat het spoor na de hoek niet tegen de wind ingaat!
STAP 4 : CIRKEL
Zet een spoor uit waarbij je in een grote cirkel loopt. Je begint bij je hond en eindigt ook weer bij je hond. Zorg er deze keer voor dat je niet over het spoor terugloopt, dit maakt het al een stuk moeilijker.
STAP 5: VARIATIE
Maak het spoor steeds moeilijker, met meer bochten. Je kunt nu ook de afstand tussen de snoepjes wat gaan vergroten. Je kan ook variëren met andere schoenen of andere ondergronden. De hond volgt namelijk niet alleen de geur van de voertjes maar ook de geur die jij achterlaat dmv. je voetstappen in het kapotgetrapte gras.
De hond leert steeds beter en gerichter zijn neus te gebruiken. Schat zelf in hoe moeilijk je het traject kan maken.
STAP 6 : GEZINSLEDEN ZOEKEN
Voor een uitgebreid artikel over het opspeuren van personen, raadpleeg je best deze blog over mantrailen!
TIP: Zodra je merkt dat de hond veel plezier heeft in het speuren, wordt het voer wat afgebouwd. De meeste honden vinden het speuren zo leuk een leuk spelletjes op het einde van het spoor als belonend genoeg ervaren!
Er komt nog zoveel meer bij kijken. Wens je meer te weten over speuren? Volg dan een workshop speuren in onze academie of kom naar onze groeplessen op zondagochtend! Wil je liever een persoonlijke training speuren, boek dan hier je afspraak.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips over honden. Onze podcast is ook een aanrader.
Op zoek naar het geschikte speurmateriaal over boeken over het onderwerp? Vindt ze op Amazon.de!