Neem de tijd: Wanneer je al een kat hebt en een nieuwe hond of puppy wilt introduceren, is het cruciaal om geduldig te zijn.
De kat leeft in haar normale omgeving maar krijgt tijdelijk één of meerdere veilige ruimtes. Want er mag nog geen contact zijn tussen de kat en de hond. het is belangrijk om eerst geur en dan visueel contact aan te bieden maar je krijgt maar 1 kans dus neem je tijd! Om je kat te laten wennen aan de komst van een nieuwe hond, is het belangrijk om hem geleidelijk aan een aparte ruimte te introduceren.
Gewenning aan elkaars geur: Voordat de hond arriveert, is het waardevol om de geuren van de kat en de hond aan elkaar te laten wennen. Een handige methode is om een handdoek te gebruiken en de geur van het ene dier te introduceren bij het andere. Door de handdoek over je kat of hond te wrijven en deze in de ruimte van het andere dier achter te laten, wennen ze alvast aan elkaars geur. Dit proces kan zelfs al plaatsvinden bij de fokker of de vorige eigenaar voordat de hond zijn intrede doet in huis.
De eerste kennismaking: Zodra de hond gewend is aan de omgeving en geuren en de kat ontspannen is, is het raadzaam om de kat los te laten en de hond aan te lijnen. Zo voorkom je dat de hond agressief of met jachtgedrag reageert op de kat in de ruimte. Zorg dat de hond kan ontsnappen in de hoogte en beloon de hond bij goed gedrag. Zorg ervoor dat de kat zich op zijn gemak voelt tijdens deze kennismaking. Hou de introductie kort.
Laat beide dieren los: Herhaal deze kennismaking en als alles soepel verloopt, laat dan de hond los. Wanneer dit ook goed gaat, kan de kat vrij door het huis bewegen. Zorg ervoor dat de kat altijd een veilige plek heeft om zich terug te trekken, bij voorkeur op een verhoogde plek buiten het bereik van de hond.
Gedeeld eten: Na de eerste gewenningsperiode is het gunstig om de dieren gelijktijdig in dezelfde ruimte te voeren, waarbij je de kat het liefst op een verhoogde plek plaatst, zoals de tafel. Hierdoor ontstaat een positieve associatie tussen de dieren en eten.
Essentiële vluchtroutes: Zorg ervoor dat je kat altijd vluchtroutes heeft, vooral wanneer je niet thuis bent. Katten vermijden het liefst confrontaties en zullen eerder wegvluchten dan aanvallen als ze die mogelijkheid hebben.
Matig de trainingsduur: Dieren, vooral jonge dieren, hebben voldoende rust en slaap nodig. Beperk daarom de duur van de trainingssessies in de eerste dagen en zorg ervoor dat je ze regelmatig uit elkaar haalt.
Wanneer je al een hond hebt en een kat wilt introduceren, volg je in wezen dezelfde stappen als hierboven beschreven. Echter, omdat de nieuwe kat niet vertrouwd is met de omgeving, moet hij niet alleen wennen aan de hond, maar ook aan zijn nieuwe leefomgeving. Het is van cruciaal belang dat de kat zich comfortabel voelt in huis.
Om dit te bereiken:
Plaats de nieuwe kat of kitten in eerste instantie in een aparte kamer. Laat hem niet meteen uit de reismand of kooi tillen, maar geef hem de ruimte om zelf naar buiten te komen en de omgeving te verkennen. Zorg ervoor dat deze ruimte van tevoren is uitgerust met water, voer en minstens 2 kattenbakken, bij voorkeur een ruimte waar je kat al bekend mee is.
Laat de kat gedurende de komende dagen alle kamers van het huis verkennen, zodat hij zich veilig en vertrouwd voelt. Zorg ervoor dat de kat tijdens deze verkenning niet in aanraking komt met de hond. Verken elke kamer afzonderlijk.
Hoe lang duurt het voordat ze aan elkaar gewend zijn?
Het is lastig om een exacte tijdsinschatting te maken voor het wennen van beide dieren aan elkaar. Dit hangt sterk af van de individuele dieren. Het is essentieel om de dieren goed te observeren en er voldoende tijd voor te nemen. Sommige dieren kunnen binnen een dag aan elkaar gewend zijn en vrienden worden, terwijl andere hier weken tot zelfs maanden voor nodig kunnen hebben. Over het algemeen verlopen de meeste introducties succesvol binnen 2 weken. Het kan handig zijn om (tijdelijk) babyhekjes te plaatsen op momenten waarop supervisie lastig is en beheer noodzakelijk is.
Op zoek naar meer advies over dit onderwerp en andere interessante weetjes over katten en honden?
🐾 Benieuwd naar meer tips en advies? Volg dan ToscaTV op YouTube en luister naar onze podcast ‘Pootcast met Inge Pauwels‘ voor nog meer waardevolle inzichten en boeiende gesprekken!
🐾 Mis geen enkel nieuws! Volg ons op Instagram: Centrum voor mens en dier (@toscanzahoeve) voor de nieuwste foto’s en video’s. Je kunt ons ook vinden op Facebook, linkedin en Tiktok.
🐾 Ontdek onze online lessen voor een dieper inzicht in de wereld van katten en honden!