Training
Ook katten kan je leuke kunstje aanleren en dus trainen, gedrag bij katten valt aan te leren. Je kan ze leren om hun speelgoedje of een balletje terug te brengen, te zitten op het woord zit, enzovoort. Maar je hebt veel geduld nodig en vooral een goede beloning! Een kat is eerder lui in training en gaat enkel voor je willen werken als het haar iets lekkers oplevert. Het is ook best dat je katten beloont voor het gedrag dat je wenst en negeert als ze gewoon aandacht trekken.
Een leuk iets is om je kat een “tik” of een “touch” aan te leren. Dit is met de neus of de poot je hand of een voorwerp aanraken.
Je neemt een lekkere beloning voor je kat in je hand tussen 2 vingers en beweegt het voor de neus van de kat. Katten gaan er met hun neus naartoe en raken je hand aan. Dan ze je “tik” en geef je het snoepje als beloning. Het kan ook zijn dat ze er met hun poot tegen aantikken. Dat beloon je dan. Je kan dat bijvoorbeeld “touch” noemen.
Een ander leuk iets dat je de kat kan leren, is ronddraaien.
Je houd een snoepje, in je hand, iets boven de kat zijn/haar hoofd en maakt met je hand een trage cirkel. De kat zal het snoepje volgen. Als ze/hij dat doet, zeg je ”draai” en geef je de snoep als beloning.
Blijf altijd rustig, ook als het niet meteen lukt. Want trainen moet vooral plezierig zijn voor jullie allebei!
Gedrag bij katten
Ongeveer 12% van de katten wordt gedood vanwege gedragsproblemen. Ook het herplaatsen van katten of afstaan aan dierenasiels is dikwijls omdat de kat ongewenst gedrag vertoont.
Onzindelijkheid
De kat is van nature een proper dier. Maar soms kan het zijn dat er ongelukjes gebeuren. De redenen hiervoor kunnen zijn:
- De kat is ziek
- De kat weet niet waar ze plasjes en kakjes mogen doen
- De kat verdedigd zijn territorium en maakt overal kleine plasjes. Vaak tegen iets tegen. Zowel poezen/kattinnen als katers doen dit. Dit noemen we “sproeien”.
- De kattenbak ruikt raar door nieuwe kattenbakvulling of nieuw poetsmiddel, waardoor de kat er niet meer in wil.
- De kattenbak stinkt want wordt niet vaak genoeg leeggemaakt.
- Er zijn te veel katten in huis en te weinig kattenbakken voor al die katten
- De kattenbak staat te kort bij de voeding van de kat en dat vind de kat vies.
- De kat heeft graag een aparte bak voor te plassen en één om te ontlasten.
- De kat wil liever een andere kattenbakvulling, want deze is te hard, ruikt te sterk, …
Onzindelijkheid kan ook om medische redenen zijn. Ga dus zeker ook eens naar de dierenarts voor een check-up. Als de blaas en nieren in orde zijn, kan de kat ook terug zindelijk zijn.
Als je veel katten hebt, zet je best veel kattenbakken. Normaal 1 per kat plus eentje extra. Dus als je 4 katten hebt, zet je 5 kattenbakken. Deze bakken moet je regelmatig proper maken en je mag ze ook niet allemaal bij elkaar zetten. Verspreid ze in het huis. Zet ook nooit een kattenbak in de buurt van het eten van de kat.
Angst
Angst en stress is voor een kat een verschrikkelijk gevoel! Het maakt hen ziek en depressief. Ze gaan minder eten, schrikken snel en van alles, stoppen zich overal in en onder en lopen snel weg. Ze durven dan ook in huis te plassen.
Een bange kat heeft grote ogen en legt zijn oren plat naar achter. Bange katten hebben een pootje klaar om te slaan indien nodig en hebben vaak een open bek. Ze kunnen ook sissen. Daarenboven maken ze zich klein of net heel groot met een gekromde rug, dikke staart en haren die overeind staan op de rug.
Katten met angsten hebben rust nodig in huis, zonder drukte en harde geluiden. Je mag zeker niet achter ze aan jagen om ze te proberen pakken. Ook optillen als ze ergens of onder zitten, is niet het beste idee. Angstige katten hebben een plaats nodig waar ze zich kunnen wegsteken.
Ga met zo’n kat zeker naar een erkende kattengedragstherapeut, want ze heeft hulp nodig. Een gedragstherapeut voor katten heeft gestudeerd om het gedrag van katten te begrijpen en geeft je graag tips wat je voor je kat kan doen.
Agressie bij het aaien
Als je je kat aan het knuffelen of aaien bent, kan hij/zij dit plots niet meer leuk vinden. Hiermee probeert de kat duidelijk te maken dat je moet stoppen. Maar vaak zien we dat niet en gaan we door met aaien.
Je merkt dat je kat stress krijgt en het niet meer leuk vindt, wanneer ze stopt met spinnen en haar ogen groter worden. Vooral aan de staart, kan je veel aflezen. Het puntje van de staart zal trillen of zachtjes kwispelen.
Als je dit ziet, stop dan met aaien. Trek je hand langzaam terug en laat de kat met rust. De kat zal dan weggaan, zich beginnen wassen of gek door het huis beginnen rennen. En dat is oké.
Voorwerpen vernielen zoals krabben aan de meubels
Krabben aan zetels of bomen heeft een reden. De kat laat op die manier zijn/haar geur achter, maar tegelijkertijd scherpen ze hun klauwen en doen ze aan lichaamsbeweging. Je moet de kat dus duidelijk maken waar ze wel en niet aan mag krabben.
Geef je kat een kattenpaal om te krabben. Zet deze dicht bij de zetels en andere meubels waar ze nu aan krabt. Beloon als de kat de kattenpaal kiest en straf als ze de zetel kiest. Belonen kan je met de stem, een speeltje of snoep. Straffen kan je door de kat te laten schrikken, bijvoorbeeld door er met een plantenspuit (met water in) op te sproeien.
Het eten van planten, wol, stof,…
De kat kan van alles beginnen opeten dat niet eetbaar is zoals wol, doeken, je kledij. Dit is erg gevaarlijk voor je kat want vaak moeten ze geopereerd worden om eruit te halen wat ze opaten. Als ze aan het knabbelen zijn, lijkt het alsof ze verslaafd te zijn. Ze horen en zien niets meer van wat er rondom hun gebeurd. De kat doet dit uit verveling, uit stress of door tekorten in de voeding.
Aandacht trekken door te constant te miauwen.
Laat aandacht trekken van je kat niet toe. Dit gedrag wil je niet belonen door er aandacht aan te geven. Negeer je kat daarom. Zeg er niets tegen, raak ze niet aan en kijk niet naar haar. Als het aandacht trekken stopt, dan kan je haar belonen door haar meteen aan te halen.
Overal op springen
Katten zijn heel nieuwsgierig en springen graag overal op om te kijken en te snuffelen. Dat is dus natuurlijk gedrag bij katten.
Maar ze durven ook op tafel springen om jouw eten te pakken.
Als je niet wil dat een kat ergens opspringt kan je de kat op heterdaad betrappen en laten schrikken met een hard geluid of met een plantenspuit ernaar te sproeien. Voorkomen is echter beter. Je kan het voorkomen, als je het niet ziet, door vooraf op de plaatsen waar je kat opspring zilverpapier neer te leggen. Daar houd je kat niet van. Of je kan een dubbelzijdige plakband kleven op die plaats. Dat plakt aan de poten en ook dat vind je kat niet fijn. Zo leert ze van daar niet meer op te springen.
Wist je dat:
- Katten houden eigenlijk niet van open vlaktes. Meestal lopen ze langs een heg of een muur.
- Spinnen doet een kat vanuit een goed gevoel, maar kan ook vanuit stress of pijn zijn.
- Tijdens de schemering is de kat van nature actief.
Tip:
Bij gedragsproblemen is het belangrijk om een erkend en gediplomeerd gedragstherapeut te raadplegen. Die helpt u graag verder. Toscanzahoeve kan een oplossing bieden, bekijk zeker deze pagina. Indien wij wat ver voor u gelegen zijn kan je zeker ook eens kahot raadplegen, dat is de erkende beroepsvereniging voor professionals.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips over katten, honden en andere dieren. En onze podcast is ook een aanrader.