Vaak zitten deze mensen met een aantal vragen:
- Hoelang duurt een bezoek?
Vooraf wordt afgesproken wat de wensen en noden zijn van alle betrokken partijen de duur van een bezoek kan dan variëren van vijf à tien minuten tot maximum twee uur.
- Moet het personeel ter beschikking staan en dus het eigen werkschema aanpassen?
Onze taak is om te werken met de therapie. En dus enkel onrechtstreeks met de patiënt. Het is dan ook zeer belangrijk dat er steeds begeleiding of personeel aanwezig is. Natuurlijk worden de bezoeken afgestemd op de behoeften, doelstelling en schema van alle partijen.
- Zijn de dieren getraind?
Alle therapiehonden zijn getraind en kennen de nodige basis gehoorzaamheid en vooral basis opvoeding zoals bijvoorbeeld het niet opspringen, het rustig aanpakken van snoepjes, niet plassen binnen, niet luid blaffen,…
- Zijn de dieren hygenisch en gezond?
Dieren worden middelen jaarlijks gecontroleerd in zijn bezit van gezondheidsverklaring ondertekend door de dierenarts. Ze worden door de begeleider ontwormd, behandeld tegen vlooien en ander ongedierte, een tanden en adem wordt verzorgd, vraagt geborsteld en indien nodig getrimd, hun achterwerk wordt regelmatig gereinigd en de nageltjes worden geknipt.
- Brengen de honden vlooien, wormen enz.. mee?
Nee, hierdoor worden ze op regelmatige basis behandeld. Verder wordt de hond gecontroleerd en indien nodig behandeld voor hotspot, schimmels, parasieten en allergie. Indien de hond in een behandeling zit voor een huidziekte zal hij niet kunnen werken.
- Wat voor ziekten kunnen mensen krijgen van dieren?
Van gezonde dieren kunnen mensen geen ziektes krijgen. Van ongezonde dieren is er kans op zoönosen (overdracht van dieren op mensen). Dit is bijvoorbeeld het geval van rabaiës of hondsdolheid. Andere zijn: Pasteurellose,Schimmelinfecties, Cryptosporidiose, Giardia, Spoelwormen, Echinococcus lintworm, Teken en Cheyletiella mijten.
Kinderen hebben de grootste kans om hun zoönosen op te lopen omdat ze vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen.
Heel vaak loopt een besmetting op via direct contact. De schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld opgelopen door een besmette dier te aaien of te knuffelen. Ook door een krab of een beet kan men ziek worden. Door indirect contact bijvoorbeeld zand in een zandbak of aarde van een tuin waar katten of hondenpoep te hebben, kunnen spoel worden eitjes zitten. Best is om de handen direct naspelen of de nieren goed te wassen met zeep. Ook het eten van niets goed gewassen rauwe groenten kan tot besmetting leiden. Via stekende, bloedzuigende insecten of teken kunnen ziektes worden overgedragen. Het bekendste voorbeeld is de ziekte van lyme. Katten krap ziekte kan door een beet op een krab van een kat wordt overgebracht maar ook via een vlooienbeet.
In het algemeen verspreide gezonde huisdieren echter geen ziekteverwekkers. De dieren worden gevaccineerd, ontwormd en beschermt tegen teek en vlooien. Ze leveren bovendien in de leefomgeving zonder gezondheidsrisico’s.
Uiteraard worden naast de verzorging van het dier andere regels in de hygiëne gerespecteerd zoals: handen wassen voor en na het bezoek (binnen 15 sec overdracht), Speeltjes en benodigdheden desinfecteren en contact met wonden vermijden.
- Welke zijn de meest relevante studies van de effecten van therapiedieren?
- Onderzoek naar huisdieren in de psychiatrie door Enders-Slegers in 1997 en 2000
- Onderzoek naar de effecten van bezoeken met de zorg die zijn team op het welbevinden van verstandelijk gehandicapte ouders door Enders-Slegers en Linden van de Geerdink in 2004
- Onderzoek naar de effecten van bezoeken van zorg die het team op de dag bewoners van zorgcentrum door Enders-Slegers en Sturop Thomas in 2005
- Onderzoeker effecten bezoek zorgdieren op het welbevinden kinderen met psychiatrische problemen door Enders-Slegers, Well en V.d. Heuvel in 2006
- Onderzoek naar effecten bezoek zou je op het welbevinden van kinderen met meervoudige beperkingen door Enders-Slegers en Bartels in 2006
- Onderzoek naar de effecten van de residentie heel en bezoekt dieren op welbevinden bewoners psychiatrische verpleeghuis door Enders-Slegers in 2006 en 2007/2008Uit deze onderzoeken kwamen naar boven dat:De experimentele afdeling waar dieren in de zorg werden ingezet bleef aangelegd en opgewekt terwijl de controle afdeling waar geen dieren werden ingezet hierop achteruitging en de afhankelijkheid van deze controlegroep toenam. Er werd ook een verbetering van de leefomgeving vastgesteld; deze werd meer huiselijker, plezierig, ontspannen, er was meer afleidingstimulatie en gespreksstof.
- De experimentele groep had ook significante toename van motorische activiteiten, positieve emoties, verbale interacties, meer leerreflexen en initiatieven tot acties tijdens de bezoeken. De bezoeken met bezoek wonden leverde significant meer positieve effecten op dan bezoeken van alleen vrijwilligers. En vrijwilligers leverde meer effect op dan geen bezoek. Depressies scoren voor en na het bezoek bleef voor beide groepen gelijk. De verrijkte, hoe klein dan ook, betekenen een wereld van verschil en een toename van de kwaliteit van leven voor de patiënten.
- In de experimentele groep was er ook een toename van sociale interacties met de bewoners, verplegend personeel en de bezoekers.
- Huisdieren in de zorg zorgen voor sociaal smeermiddel, zintuiglijke stimulatie, stressreductie, herinneringen, stimuleren lichamelijke activiteiten en het vervullen van een zorgbehoefte.
- Waar doet de hond zijn behoefte?
De hond doet zijn behoeftes voordat hij in het gebouw binnenkomt. Ook buiten worden alle uitwerpselen opgeruimd.
- Wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk met het dier?
Alle partijen zijn verzekerd en in geval van een ongeval wordt deze verzekering aangesproken. Uiteraard is de begeleider zelf verantwoordelijk voor zijn dier.
- Hoe worden de uren van de bezoeken geregeld en wat bij annulatie?
De bezoeken en de uren van de bezoeken worden altijd in samenspraak geregeld. Bij annulatie wordt er telefonisch verwittigd en in nieuwe datum afgesproken.
- Komt er iemand anders bij ziekte of vakantie?
Meestal is dit niet het geval. Vakanties worden ook op voorhand afgesproken.
- Zal de bezoekvrijwilliger in therapie hond begeleider zich aan de regels houden?
Uiteraard zijn wij met de hond verplicht ons aan de regels te houden. Wij vragen dan ook deze aan ons mede te delen op voorhand, zodat we hier rekening mee kunnen houden.
- Wat met de privacy van de cliënt?
De privacy van de cliënt wordt gerespecteerd. Ook in een therapeutisch proces zijn wij aan beroepsgeheim gebonden. Bovendien werken we met gerichte doelstellingen die vooraf besproken worden en bemoeien wij ons niets met de werking of de persoonlijke aangelegenheden van de patiënt.
- Hebben de bezoekvrijwilligers en therapiehond begeleiders een opleiding gehad?
Werken met Therapiedier is geen erkend beroep. De dan ook zeer belangrijk om toch een opleiding te volgen bij een erkende opleidingsorganisatie. Toscanzahoeve is zulk een erkende organisatie. Elke cursist is in het bezit van een officieel bewijs van het volgen van cursussen, het succesvol voltooien van een stage en het afleggen van examens.
- Zijn de honden in orde karakterieel gezien en qua gedrag?
De honden die werken als therapiehond zijn verplicht een gedragstest te ondergaan die bewijst dat zij geschikt zijn als therapiehond. Indien zij deze test succesvol afleiden krijgen zij hiervan een certificaat.
- Hoeveel is de kostprijs?
Kostprijs is afhankelijk van de duurtijd, de regelmaat en de doelstelling van het bezoek.
- Hoe kan de instelling/ personeel feedback geven?
Ten alle tijden kan feedback gegeven worden door middel van mail of een telefoontje aan de organisatie of persoonlijk aan de bezoeker of therapiehond begeleider.