Heb je je ooit afgevraagd waarom je je soms uitgeput voelt, alsof alle energie uit je weg is gelekt? Volgens de oude Chinese filosofie is het antwoord vrij eenvoudig: er is een blokkade. Stress, pijn, emoties, fysieke hindernissen, piekeren, gebrek aan beweging, een trage stofwisseling, en meer kunnen allemaal blokkades veroorzaken, waardoor de natuurlijke stroom van energie, bloed en zuurstof in ons lichaam belemmerd wordt. Resultaat: ziekte en energietekort.
Wanneer we geconfronteerd worden met mentale uitdagingen of een gebrek aan energie, is veerkracht de sleutel tot herstel. Veerkracht is oorspronkelijk een begrip uit de materiaalkunde, maar het wordt ook gebruikt om iemands vermogen te beschrijven om effectief om te gaan met stress en de negatieve gevolgen ervan. Het is een aanpassingsproces, een ontwikkelingscapaciteit om veerkrachtig door het leven te gaan.
Een crisis in ons leven kan, hoe moeilijk ook, een kans bieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Hoewel het voelt alsof de vaste grond onder ons verdwijnt, kunnen we, met voldoende draagkracht en veerkracht, uitdagingen aangaan en beslissingen nemen die ons uit een crisis helpen. Het is een kunst om te midden van chaos de regie over ons leven te behouden.
In stressvolle situaties is veerkracht gekoppeld aan flexibiliteit. Mensen met veerkracht kunnen zich flexibel aanpassen aan diverse situaties. Het vermogen om een crisis het hoofd te bieden, strategieën toe te passen en verder te ontwikkelen, maakt veerkracht een waardevolle eigenschap.
Elke persoon reageert anders op stress en energieverlies, maar veerkrachtige individuen geloven in hun vermogen om op te staan, blijven positief en hanteren helpende denkpatronen. Het leven bestaat niet alleen uit hoogtepunten; crisissen en dieptepunten horen erbij. Het ontwikkelen van veerkracht begint bij perceptie en zelfperceptie, bij hoe we naar de wereld kijken en wat we over onszelf geloven.
Percepties van de wereld en zelfperceptie vormen de basis voor draagkracht en veerkracht. Zelfvertrouwen, ongeacht externe oordelen, is de sleutel tot eigenwaarde. Inzicht in onze eigen emoties, authentiek reageren, moedig zijn, zelfmanagement toepassen en proactief omgaan met stress zijn vaardigheden die voortkomen uit een gezonde zelfperceptie.
Elke dag voeren we innerlijke gesprekken. Hoe we met onszelf omgaan, hoe we praten en denken, bepaalt ons gevoel van eigenwaarde en veerkracht. Het is een voortdurende dialoog die de richting van ons leven beïnvloedt. Dus, hoe ga jij met jezelf om? Hoe praat je met jezelf? In deze innerlijke dialogen schuilen inzichten, wensen, en dromen, waarmee we bewust ons eigen leven sturen en waarderen wat we als mens waard zijn.