Op 31 december is het weer zo ver!
Vind hier 3 belangrijke tips om uw huisdier te begeleiden tijdens de vuurwerk periode.
Voor heel veel dieren is het geknal van vuurwerk een angstaanjagende gebeurtenis.
Ze uiten hun angst door hijgen, janken, blaffen rusteloos rondlopen, zich in een hoekje wegsteken, bibberen, … Sommige beginnen dingen kapot te bijten of overmatig zichzelf te likken of op dingen te kauwen (dan komen er endorfines vrij) of ze worden onzindelijk.
Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg maar ze kunnen ook gaan ‘generaliseren’ of ‘veralgemenen’. Dit houd in dat dieren bijvoorbeeld plots ook bang worden van het geluid van onweer, van plotse knallen, van een brommer die door de straat rijdt of van het sissen van vlees dat in de pan wordt gebakken. Dus het is belangrijk om toch eens naar die angsten te kijken en er iets mee te doen op korte termijn, met het vuurwerk maar ook op lange termijn qua gedragstherapie.
Als honden bang zijn, proberen ze zich te verstoppen. Als ze een goede plek vinden om zich te verstoppen, waar het geluidsniveau lager is en ze zich veilig voelen, dan begint de angst te verminderen en te verdwijnen.
Maak dus voor je huisdier een veilige ruimte klaar. Het dempen van geluid is hierbij heel belangrijk.
Dit kan je bekomen door een ruimte uit te kiezen die geen ramen heeft (bv de berging of de kelder) of door de rolluiken neer te laten.
Je voorziet in deze ruimte best wat dekens of doeken. Een dier dat bang is, zal namelijk vaak proberen om zich ergens onder te verstoppen. Een kledingstuk met de geur van het baasje eraan kan ook een geruststellend effect hebben.
Een hond die gewend is om in een bench te slapen, kan zich veiliger voelen als er een deken over die bench wordt gehangen. Doe deze bench niet op slot en voorzie eten en drinken.
Zorg ervoor dat je dier dit veilige plekje op voorhand al kent.
Medicatie of kruiden kan een oplossing zijn op korte termijn. Voor medicatie spreekt u af met uw dierenarts. Kruiden bekomt u in een holistische praktijk zoals bijvoorbeeld Toscanzahoeve.
Niet zelden nemen de hondenbezitters dan hun toevlucht tot medicijnen om hun honden te kalmeren. Je moet echter oppassen voor een medicijn met de werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.
Merken zijn bijvoorbeeld Vetranqui, Acepe, Kalmivet. Zij zijn vaak vrij te verkrijgen via de dierenspeciaalzaak en het internet. Men denkt vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten. Het dier lijkt rustiger maar wordt steeds banger omdat het niet meer de kracht heeft om weg te lopen.
Tegenwoordig kiezen dierenartsen meer voor kortwerkende medicatie die angst remmend werkt. Deze medicatie heeft ook een invloed op het korte-termijn geheugen van de dieren. Ze ‘vergeten’ dus dat er vuurwerk is geweest.
In Toscanzahoeve, werken we naast kruiden ook met een het trainen met een geluid CD. Dit wordt in de socialisatie al geïntroduceerd maar kan later ook gebruikt worden tijdens gedragstherapie om dieren van hun angst voor bepaalde geluiden af te helpen.
Tijdens zo’n gedragstherapie wordt er met de hond gespeeld en getraind terwijl op de achtergrond heel stilletjes de geluiden te horen zijn waar hij bang voor is.
Stilaan wordt dan over het verloop van verschillende weken of zelfs maanden het volume tijdens de oefensessies opgedreven. Deze gedragstraining rond geluid voorkomt ook generalisatie.
Hoe ga jij om met de stress en angst bij je huisdier met deze eindejaars periode?
Laat het ons weten en schrijf uw commentaar hieronder.