Wilt u een nieuwe hond aankopen? Lees dan hier de tips; waarop let je om niet te vallen voor de broodfok?!
Honden worden gekweekt en verkocht, enkel voor het geld, zonder rekening te houden met het dierenwelzijn. Er wordt geknoeid met de registratie van de ouders en pups. Dus je weet niet welke bloedlijn je nu werkelijk hebt.
De honden worden zelf gekweekt of elders tegen een spotprijs aangekocht. Er wordt geen of te weinig rekening gehouden met gezondheid, genetisch materiaal en zeker niet met gedrag.
Hierbij worden ze ook vaak te snel van de moeder weg gehaald. Dit zorgt ervoor dat de pup niet de nodige anti stoffen van de moedermelk meekrijgt, en dus sneller ziek worden. Dat ze lichaamstaal van de roedel niet kunnen leren en oefenen en dus meer gedragsproblemen hebben op latere leeftijd. En dat ze geen bijt rem leren van elkaar en de moeder.
Uiteraard is er geen tijd om deze dieren te socialiseren of een band met mensen te laten opbouwen. Met alle negatieve gevolgen op vlak van training, opvoeding en gedrag.
Wilt u een nieuwe hond?
Denk dan in eerste plaats aan het asiel! Ook goede, opgevoede honden komen vaak in het asiel terecht omdat ze niet meer passen bij het meubilair of omwille van allergieën.
Hier wachten tal van honden, ook rashonden op een tweede kans. Ze werden vaak gedumpt omwille van een ander ras dat nu in de mode is, omdat ze zwanger zijn, omdat ze te klein of te groot zijn, omdat ze teveel in een nest waren, omdat ze er geen geld meer aan willen geven, omdat de kinderen groot zijn en geen speelgoedje meer moeten hebben, enz…
Je zal merken dat asielen en opvangen zeer leuke volwassen honden en pups hebben, zonder gedragsproblemen!
Wil je toch een hond kopen bij een erkende fokker. Let dat op het volgende:
- De fokker heeft slechts 1 of 2 rassen te koop
- De fokker heeft beperkt aantal nestjes per jaar (max om de 2 jaar met dezelfde teef) en pas vanaf 2 jaar oud
- De fok teven worden niet aan hun lot overgelaten maar mogen blijven als gezinshond na hun pensioen
- De pups zitten in een sociale omgeving met elkaar, andere honden en min 1 van de ouders.
- Je mag bij de pups komen en mits de hygiëne te respecteren (handen ontsmetten, …) ze ook aanraken
- De ouders zijn medisch en gedragsmatig ok
- De pups en ouders zijn niet extreem angstig of agressief.
Als gedragstherapeut en gedragskeurmeester zie ik deze gevolgen en er is nood aan sensibilisering. Iedere mens die een dier aankoopt dient dit te weten en hier rekening mee te houden!
Vandaar dat ik ambassadrice ben van de anti broodfok actie en dierencoalitie in België.
Verder zit ik met de regeringen samen ivm de dierenwelzijn wetgeving, dierenpolitie, erkenning beroepen met dieren, criteria hondenscholen, fokkers enz… Want er is nog veel werk aan de winkel!
Wat is er belangrijk om rekening mee te houden bij aankoop van een pup? Waarop let je bij het uitkiezen van een hond?
- Individueel karakter
- Raseigenschappen en genetisch materiaal
- Eventueel medisch beperkingen of aandachtspunten
- De combinatie met jezelf, de omgeving en je gezin
U heeft een pup gekocht van een broodfokker en nu?
Weet dat een pup medisch en gedragsmatig bijsturing zal nodig hebben. Vaak is het dier ook niet zo oud als dat de verkoper beweerd dat hij is. Hij is bijgevolg te vroeg van de moeder weggenomen en heeft niet de nodige antistoffen meegekregen. Bovendien heeft hij niet lang genoeg de lichaamstaal, kalmerende signalen en verzoenende lichaamstaal kunnen oefenen met soortgenoten. Zeker de bijtrem, aangeleerd door moeder vanaf een week of 5 zal ontbreken.
Daarom:
- Bezoek een puppyparty, volg een lezing of neem een privé les bij een (erkende) gedragstherapeut voor de basis van opvoeding en gedrag. Deze kan u bijsturen op vlak van onzindelijkheid, basis gehoorzaamheid maar ook zeer belangrijke zaken als bijtrem.
- Bezoek de dierenarts voor een gezondheidscontrole en geef eventueel basis vitaminen bij.
- Ga socialiseren met andere honden, dieren, mensen, kinderen enz… zo veel en zo snel mogelijk. De mogelijke gezondheidsrisico’s door de onvolledigheid van inentingen weegt vaak niet op tegen de achterstal in gedrag en communicatie.
- Laat spelen met andere stabiele en gezonde honden
- Bepaal nu al de regels in je huis. Wat nu kan mag later ook in de ogen van de puppy
- Geef zo veel mogelijk natuurlijk voeding zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen in het voordeel van de groei en gezondheid van de pup.
- Laat de pup nog veel slapen; hij moet nog groeien. En bouw ook voldoende rust in op vlak van beweging, geluid en drukte in het huis.
- Geef hem een ondersteuning in het leren alleen zijn; hier kan een trauma op zijn.
Wat vind jij belangrijk als je je nieuwe vriend aankoopt? Waar heb jij op gelet? Zijn er dingen mis gelopen?
Laat je commentaar hieronder en help andere dierenvrienden hun weg vinden!