Ben je gezond en wil je dat blijven? Dan zorg je voor voldoende vitamine C. Natuurlijk naast de andere mineralen en vitamines.
Gert Schuitemaker en andere orthomoleculaire artsen en voedingsconsulenten adviseren vitamine C bij virale infecties zoals griep, verkoudheid en dus ook bij het Coronavirus.
Vitamine C of ascorbinezuur is een in water oplosbare vitamine en een krachtig antioxidant. Ascorbinezuur, liefst in natuurlijke vorm is de voorloper van vitamine C en wordt in het lichaam omgezet naar vitamine C.
De naam ‘ascorbinezuur’ is afgeleid van ‘A’ (niet) en ‘scorbutus’ of ‘scorbuut’ (scheurbuik). In de 18e eeuw werd namelijk bekend dat vitamine C scheurbuik voorkomt en kreeg vitamine C de bijnaam ‘antischeurbuikfactor’.
Vitaminen en mineralen kan je zelf niet aanmaken en moet je dus uit je voeding halen. Bijvoorbeeld uit kiwi, citrusvruchten, peterselie, gele en rode paprika, enz.
De aanbevolen hoeveelheid wordt vaak te laag ingeschat. Ook door reguliere artsen. Best is om voor een volwassen mens 2000mg/dag in te nemen in dosissen van 500 tot 1000 mg per keer. Voor kinderen en dieren hanteren we de hoeveelheid van 500mg. Ter info; 1 gram is 1000 mg.
Een gewone sinaasappel bevat maar 50 mg, dus je dient echt voedingssupplementen in te nemen om aan je dagelijkse hoeveelheid vit C te komen.
We raden ook niet aan om jezelf te storten in het eten van tal van citrusvruchten in de winter omdat:
- Citrusvruchten geïmporteerd worden, via de boot als ze onrijp zijn. De zon kon dus nog niet zijn werk doen i.v.m. de aanmaak van vit C. Deze vruchten bevatten dus weinig of geen vitamines.
- Citrusvruchten zijn (Oosters gezien) een afkoelend fruitsoort. Dus het koelt het lichaam af en creëert slijmvorming. In de winter heb je net verwarmende dingen nodig zoals vb. gember.
Vitamine C is één van de minst toxische stoffen. Bij een teveel inname van vit C plas je dit uit of verdwijnt het d.m.v. diarree uit het lichaam. Van het moment dat je diarree krijgt, heeft de darm zijn maximale hoeveel bereikt om op te nemen. Iets minder is dan je optimale dosis om in te nemen. Dit noemen we het principe van de darmtolerantie.
Wil je gebruik maken van vitamine C bij virusziekten zoals het coronavirus of griep, zorg dan zo snel mogelijk voor een voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel en handhaaf deze bloedspiegel gedurende de hele ziekteperiode. Dus je neemt, verspreid over de dag, meer dan 2000 mg in.
Vitamine C is niet enkel werkzaam tegen virussen en een boost voor het immuunsysteem. Het zorgt door de vorming van collageen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, ondersteund gezonde botten, tanden en tandvlees, helpt bij de spierstofwisseling en regelt mee de hormoonhuishouding. Vit c is belangrijk voor afvalstoffenverwerking, lichamelijke groei en genezing.
Dat vitamine C de kans op nierstenen vergroot, is een oud verhaal dat achterhaald is.
De beste vorm om vit C in te nemen, is in tablet vorm, met zo weinig mogelijk andere (hulp)stoffen in het tablet. Dit zijn witte tabletten, want vitamine C is een wit poeder.
Neem je de poedervorm, dan is de pure vitamine C-poeder het beste: als ascorbinezuur of als natriumascorbaat. Dit is wel zuurder en komt best niet in contact met het tandglazuur. Dus niet zo makkelijk om in te nemen, zeker niet voor dieren.
Neem je de synthetische vorm van vit C (wit poeder of L-ascorbinezuur) is dat bij deze vitamine niet erg, want de werking is gelijk. Alle vitamine C in supplementvorm is synthetische vitamine C, tenzij op het etiket staat vermeld dat het gaat om natuurlijke vitamine C én de bron wordt vermeld.
Als je hoge dosissen wil inzetten bij virussen, neem je best geen vit C samen met iets anders. Want in het geval van inname van hoge doseringen vitamine C, krijg je van de overige stoffen te veel binnen.
In geval van maagklachten als gevolg van het slikken van vitamine C , neem je natriumascorbaat, ook wel kortweg ascorbaat. Geen magnesiumascorbaat of calciumascorbaat, want dan krijg je te veel calcium en magnesium binnen.
Voor een op maat gemaakt orthomoleculair voedingsadvies (voor mens en dier), maak je een afspraak via info@toscanzahoeve.be
Meer info op https://fitmetvoeding.nl/in-de-nieuwe-fit-met-voeding-1-2/
Naast vit C is het ook belangrijk om goed te slapen en een goed bioritme te hebben, stress vermijden en extra vit D en zink bijnemen, die ook nodig zijn voor een goede immuniteit.
Extra tip in de strijd tegen virussen is er ook colloïdaal zilver. Colloïdaal zilver (CZ), ook wel zilverwater genoemd, is een colloïde van zilverdeeltjes in water. Het heeft enige anti-microbiële eigenschappen buiten het lichaam en wordt soms als voedingssupplement gebruikt. Bovendien wordt zilver toegepast in koelkasten om schimmel tegen te gaan. Van colloïdaal zilver is bekend dat het in vitro diverse micro-organismen doodt en dat het drinkwater zuivert.