We vinden het fijn dat onze hond vrolijk en gelukkig is.
Maar we zijn mensen en geen honden dus weten we niet altijd even goed wat echt goed is. Waar kan je hem of haar nu echt een plezier mee doen? Ontdek hier de 10 tips van dierengedragstherapeute Inge Pauwels.
Een hond voelt zich gelukkig als:
- Er genoeg en juist spel, beweging, actie, wandelen en bewegen in zijn of haar leven is en in het tempo waar je zin in hebt, en liefst los
- Eten en wanneer je zin hebt
- Weten waar je aan toe bent
- Je veilig voelen
- Geen pijn hebben
- Je eigen leef ritme bepalen vb rustig kunnen slapen en kunnen ontlasten wanneer je wil
- Een gelukkige baas
- Samenzijn
- Je neus mogen gebruiken
- Genieten en gewoon zijn
Geef je hond voldoende en juiste manieren van: Spel, beweging, actie, wandelen en bewegen in het tempo waar je zin in hebt en liefst los
Als je graag bezig bent met je hond, is er van alles op de markt. Maar hoe kies je nu de juiste sport voor je hond? Hier vindt u een aantal tips:
- Kijk naar wat je hond écht leuk vindt. Je doet de sport tenslotte in de eerste plaats voor hem.
- Kijk naar wat jij ook graag doet en wat vol te houden is qua tijd en locatie. Soms vindt je iets leuk maar is het te ver weg of te vroeg op de dag en dan ga je er ook niet van blijven genieten.
- Neem hier ook de beslissing of je het als hobby gaat doen of als competitie sport. Dat heeft gevolgen voor jou en je hond.
- Zie dat een hyper actieve hond niet nog hyperder wordt door een ‘oppeppende’ sport. Kies eerder een rustgevende en grondende sport. Daar worden ze ook moe van maar op een minder hevige manier. De meest grondende sporten zijn zwemmen, wandelen en speuren. De meest actieve sporten zijn agility en flyball.
- Kijk naar het genetisch materiaal en de oorspronkelijke taak van je hond. Denk hierbij aan het hoeden van schapen voor de border collie en zoek een sport die dit kan vervangen zoals bijvoorbeeld treibball.
Zorg dat u op de hoogte bent van waar uw hond los mag en kan. Vaak vind je aan de ingang van wandel- en natuurparken bordjes waar dit aangegeven staat. Houd in losloopgebieden rekening met het broedseizoen of wild.
Je kan uw hond beter aan de lijn houden als:
- uw hond niet goed naar u luistert
- u mensen, aangelijnde honden of paarden passeert
- u met uw hond in een woonwijk loopt
- bij twijfel
Sommige honden spelen graag met andere honden. Maar het is een misverstand dat honden altijd met andere honden willen en kunnen spelen! Ook is het niet waar dat honden alles onderling wel kunnen oplossen. Het is zeer belangrijk om vrij spel van meerdere honden goed te bekijken en bij bepaalde signalen het spel te stoppen of de honden te (helpen) kalmeren.
- Vraag aan de eigenaar of de hond met uw hond mag spelen
- Geen speelgoed tussen meerdere honden
- Grijp in als spel te ruw wordt of de hond bang is of achterna wordt gezeten.
- Geen groepen honden naar andere honden laten rennen
Eten en drinken wanneer en waar je zin in hebt
Geef je hond zo veel mogelijk natuurlijk voeding, zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen en let op de giftige stoffen:
- Zuivelproducten die lactose bevatten vb melk, ijs, kaas (ook teveel zout) en cafeine in vb koffie.
- Tomaten, champignons, maïs, rabarber, veel leverworst, vissengraatjes, kalkoenhuid, Pitjes van het klokhuis van de appel, perziken, de stof isothiocynate in broccoli, geven maagkrampen en hevige buikpijn.
- Rauwe aardappelen (schil) en spruiten
- Zout maakt misselijk en geeft diarree – grote hoeveelheid is bewustzijnsverlies vb chips
- Mosterd blokkeert de nieren
- Sloot of stilstaand water kan door het gif botuline botulisma veroorzaken met mogelijk dodelijke verlamming.
- Beschadiging van rode bloedlichaampje en bijgevolg kans op bloedarmoede: niet gefermenteerd knoflook en bieslook en het eten van asperges, prei en ui
- Extreem giftig; Satesaus, pindakaas en chocolade, amandelen, nootmuskaat en spinazie (stof oxalates is schadelijk voor de nieren), druiven en advocado (de stof persine)
- Het stofje cyaogenische glycosiden in kersen, krenten en rozijnen, peer
- Rauw varkensvlees
- Alcohol en zoetstoffen zoals xylitol en aspartaam
- Bloemen en planten: hyacint, sago palm, oleander, kerstroos, aronskelk, gatenplant, dieffenbachia, salomonszegel, vingerhoedskruid, aster, monnikskap, ridderspoor berenklauw, rhododendron, wonderboom, hortensia, lelietje van dalen, taxus, ficus, blauwe regen, lelie, tulp, goudenregen, maretak en herfsttijlloos. De meeste verzoorzaken maag en darm klachten maar enkele zijn extreem giftig en bijgevolg dodelijk.
Sport en spel met je hond
Laat je hond eens extra verwennen met speuren, massage en zwemmen in ons welness/hondenzwembad.
Valentijnactie
Valentijn is de periode om je geliefde te verwennen. Ook je hond verdient iets extra dan.
In Toscanzahoeve hebben we hiervoor 2 opties:
1. Boek samen met je hond een leuk arrangement vol spel en verwennerij: https://www.toscanzahoeve.be/winkel/valentijns-arrangement/
2. Boek samen met je hond een Valentijns duo- massage. Massage voor jou en je hond dus: https://www.toscanzahoeve.be/winkel/valentijns-duo-massage-voor-jou-en-je-hond/