Mensen willen altijd etiketten plakken op dingen die ze niet zo goed begrijpen. Er zijn veel dingen die we nog niet weten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan.
Omdat het in onze maatschappij nog niet bestaat of ‘gewoon’ is, wil dat nog niet zeggen dat dat niet in andere culturen of werelddelen niet het geval is. Neem bijvoorbeeld Chinese kruiden, shiatsu en acupunctuur. In de Oosterse wereld kent elke huisdokter dat en werkt er in de eerste plaats mee. Ze willen eerst het lichaam zelf aanspreken om een orgaan te remmen of te stimuleren om het probleem, waar het lichaam mee zit, op te lossen. Pas als dat niet werkt, gaan ze opereren, chemotherapie toepassen, pijnstillers geven,… In het Oosten is wat wij belachelijk vinden dus normaal en is het wetenschap!
Bij ons is het omgekeerd. Wij geloven niet in onze eigen kracht en willen (te) snel een oplossing. Dus gaan wij snel grijpen naar chemische hulpmiddelen. Deze onderdrukken echter vaak ons eigen immuunsysteem en het lichaam wordt op termijn alleen maar zieker. Iets is dus normaal of aanvaard, afhankelijk van waar je bent geboren…
Behalve het inzetten van complementaire therapieën, zoals ze dat hier in de Westerse wereld noemen, wil holistisch letterlijk zeggen ‘het geheel bekijken’. Als er een probleem is met een dier dan gaan we dus niet enkel gedragsmatig kijken, maar ook naar alle invloeden van genetica, maatschappij, omgeving, gezin, verleden, eventueel medisch (in samenwerking met de dierenarts), de ander dieren in de roedel, de dierenspiegel ® (emoties van de eigenaar), enz… Zo kunnen we beter linken leggen en een echt profiel maken van dat dier. Dat geeft een totaalbeeld. We kunnen dan ook het geheel aanpakken ipv aan symptoombestrijding te doen. Op langere termijn geeft dat meer, beter en langer resultaat, minder kans op terugval en een algemeen beter voelen in het vel. Bovendien kan je heel logisch aan de eigenaar uitleggen waardoor en hoe het gedrag ontstaan is en waarom je een bepaalde oplossing aanbiedt. Als de eigenaar een beter zicht heeft op de situatie gaat hij ook meer gemotiveerd en daadkrachtiger zijn om het probleem aan te pakken en eraan te werken.
Want jij, als therapeut, bent enkel de coach, de tolk en niet de wonderdoener die alles ineens kan fiksen. De eigenaar doet eigenlijk het werk. Jij maakt, in de eerste plaats, duidelijk wat en hoe en stuurt daarna, indien nodig, bij. Vandaar dat ik minder afsrpaken moet maken met de klant. Alles is de eerste keer duidelijk voor alle partijen en de volgende keer kunnen we nog wat bijsturen. Het eigenlijke trainen, enz doe je thuis zelf. Dat vraagt van jou meer wilskracht, maar het geeft meer en blijvend resultaat en het is beter voor jullie band en je portemonnee.
Neem nu bijvoorbeeld een hond met ADHD. Hij vertoont ongehoorzaam gedrag, maar de hond kan er niets aan doen omwille van de adrenaline die door zijn lichaam giert. Eerst en vooral voor je gaat trainen en opvoeden (gedrag veranderen) is het dus belangrijk de hond rustig te krijgen en ontvankelijk voor je training. We gaan kijken naar de levensstijl en emoties van de eigenaars. Wat geven ze door van stress aan de hond. We gaan kijken naar de dagelijkse invulling voor de hond aan prikkels en beweging. We gaan ook natuurvoeding zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen inschakelen, want dat geeft minder hypergedrag. We gaan ondersteunen met kruiden om de hormoonhuishouding, het neurologisch systeem, enz rust te geven. Dit werkt niet zoals valium. Bij ‘valium’ onderdruk je zijn emoties, die er nog wel zijn, hij kan ze alleen niet meer uiten. Ze woekeren dan gewoon onderhuids verder.
Als de stress en de hyperactiviteit beter zijn, kan je pas gaan trainen. Dan ga je resultaat behalen. Jezelf en je hond door een hel laten gaan en toch kost wat kost met een hyperhond trainen is niets waard. Het kost tijd, energie en geld. Zonder resultaat. Enkel wanneer je de hond zou breken, zoals een beer in het circus. Spijtig genoeg gebeurt dit nog vaak. Soms zijn de eigenaren blij omdat hun hond nu luistert! Het feit dat hij niet meer zichzelf is, treurt en ongelukkig is, is dan niet meer belangrijk.
Mijn eerste verantwoordelijkheid is dat ik de informatie omzet in een taal die mensen kunnen verstaan. Ik geef advies op een effectieve manier om werkelijk een band met je dier aan te gaan. Om dat te kunnen bereiken, stem ik mezelf op een frequentie die het midden houdt tussen de menselijke manier van zijn en het zijn van het dier.
Ik heb altijd een nederige opstelling in aanwezigheid van dieren. Ik zie het dier niet als een dominant of dom dier dat ik moet zien te overwinnen, maar als een dier met een duidelijke cultuur, dat zich prettig wil voelen en eigen verlangens en behoeften heeft. Ik geef dieren de keuze en verwacht ook van hen dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Luisteren naar dieren betekent dat ik mij op een non-verbale manier afstem op de stemming, het gedrag van het dier en rekening houd met dat het dier zijn eigen emoties en gedachten heeft. Ik richt me dus niet op een speciaal tuig dat ontwikkeld is om controle uit te oefenen of op straf. Ik probeer gevoelig te zijn voor de fysieke en emotionele toestand van dieren en geloof dus niet in een bepaalde methode of werkwijze die gehanteerd moeten worden en bepaalde procedures die moeten gevolgd worden. Vele mensen geloven werkelijk dat ze zullen slagen wanneer ze de juiste benodigdheden komen kopen, elke beweging van de docent analyseren en zijn methode letterlijk volgen. En dat het dier zal doen wat zij willen. Ze maken geen echt contact met hun dieren en denken niet verder dan hun neus lang is.
Ik ben gespecialiseerd in communicatie en psychotherapie met behulp van dieren. Ik werk zowel met gedragsproblemen bij dieren als het gebruik van dieren om mensen te helpen met hun eigen emotionele problemen of eigen gedragsproblemen te laten onderzoeken. Dat laatste noem ik Dierenspiegel®.
Holistisch is niet soft, maar eerder revolutionair. Het verleent me rechten mezelf te zijn. Ik ontplooi me zonder in de huid van anderen te kruipen of aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het is een kracht.
Wil je graag een workshop volgen rond kruiden, dierencommunicatie, Bachbloesems of massage bij dieren? Dat kan bij Toscanzahoeve. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig en na de workshop kan je gegarandeerd zelf aan de slag, omdat theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je krijgt ook een erkend getuigschrift mee naar huis.
Schrijf je nu in, voor een workshop naar keuze, op onze agenda.
Je vindt de juiste workshop door de zoekfunctie bovenaan. De plaatsen zijn beperkt.