Wagenziekte bij honden bestaat ook.
We hebben er allemaal wel al van gehoord of zelf meegemaakt. Misschien heb je er zelf wel last van of je kind of partner. Maar je had misschien niet verwacht dat ook je hond er last van kon hebben. Daarom geven we in dit artikel wat meer informatie over wagenziekte bij honden en hoe je dit probleem kan verlichten en mogelijk verhelpen.
Wagenziekte bij honden komt vaak voor bij puppy’s. Bij sommige honden betert de wagenziekte naarmate ze ouder worden, maar anderen blijven er last van hebben als je hen niet even helpt.
Een wagenzieke hond zal in je auto zitten piepen, overmatig veel speeksel aanmaken en kwijlen, geeuwen en heel wat andere stresssignalen vertonen. In sommige gevallen gaat dit ook gepaard met misselijkheid en overgeven. Maar of je hond nu ziek wordt of niet, toch is het fijn als je viervoeter zich niet comfortabel voelt in de auto.
Stress in de wagen, een mogelijke oorzaak van wagenziekte bij honden.
Als het om een hond gaat die vooral stress heeft in de auto en niet zozeer misselijk is of moet overgeven, kan je volgende tips toepassen om je hond comfortabeler te maken in de wagen.
Begin je training waar de stress van de hond begint. De opbouw van stress begint vaak al bij de garagedeur. De hond weet dat hij/zij de auto in moet. Begin in dit geval dus op dat punt. Het positief maken van de garagedeur en de auto zijn twee verschillende trainingen.
Eens de garagedeur positief is en de hond geen stress meer vertoont aan dit punt, begin je met de auto positief te maken. Laat de auto bij deze training nog niet draaien, dat is voor later.
Start met kleine leuke dingen te doen in en langs de auto.
- Oefen leuke trucjes in en langs de auto
- Geef je hond eten langs en (later ook) in de wagen. Hierdoor zal je viervoeter de auto associëren met de invulling van zijn/haar meest primitieve basisbehoeften. Dit is dus dezelfde techniek als bij benchtraining (zie blog Benchtraining)
- Laat je hond op iets lekkers kauwen op zijn/haar plekje in de auto (zie blog Churpi)
- Geef hem/haar er een fijne massage (bv. Ttouch en/of acupressuur)
- Laat de hond dutjes doen in de auto
- Verstuif kalmerende geuren in de auto, zoals lavendel. Het gebruik van kalmerende geuren kan de hond ook tijdens het rijden ondersteunen. Let wel op bij het gebruiken van een spray. Word je hond angstig van het geluid van de spray, gebruik deze dan voor je de hond erbij haalt.
TIP: Neem je laptop, partner en hond mee naar de auto, nestel jullie op de achterbank en kijk met je partner een film terwijl de hond slaapt. Quality time en wagenziekte training in één klap!
Met andere woorden, zolang je hond het een leuke activiteit vindt, kan je het gebruiken om van jouw wagen een superleuke plek te maken. Dit helpt trouwens ook om je algemene band met je viervoeter te verbeteren, niet enkel tegen wagenziekte bij honden.
Zodra dit allemaal goed gaat en je wagenzieke hond zich ontspannen voelt in de wagen, kan je beginnen met de auto te laten draaien. Zet de wagen aan en geef je hond een snoep zolang de wagen draait. Je kan dit doen aan de hand van een denkspelletje. Doe dit met korte intervallen en verleng langzaam maar zeker de tijd dat de auto draait. Zolang de prikkel aanwezig is (in dit geval het geluid van een draaiende motor), krijgt de hond lekkere snoepjes.
TIP: Ervaart je wagenzieke hond te veel spanning op dat moment en neemt hij/zij geen snoepjes aan? Probeer dan iets lekkerder (kaas, salami, kip, worst…). Pas je beloning aan aan de heftigheid van de emotie die de hond voelt. Met andere woorden, hoe groter de angst, des te lekkerder moet het snoep zijn.
Eens dit goed gaat, kan je beginnen met kleine ritjes. Eerst 5 minuutjes, daarna iets langer, enzovoort.
TIP: zet de radio op bijvoorbeeld Klara; klassieke muziek werkt kalmerend bij veel honden (en mensen).
Tot slot, raden wij je ook graag aan om een op-/aflopende ramp te voorzien zodat je hond makkelijk in en uit de wagen kan lopen. Dit is niet enkel beter voor de gewrichten, maar het zorgt er ook voor dat je hond zich geen pijn kan doen. Puppy’s zijn namelijk niet altijd de elegantste springers en kunnen zich bezeren bij het in- en uitspringen van het voertuig. Ook oudere honden hebben niet altijd het evenwicht om zonder kleerscheuren in en uit de auto te klimmen. Een ramp is hier dus een ideale oplossing. Zo kan de hond, jong of oud, rustig en pijnloos in en uit de wagen huppelen.
TIP: Maak je ramp anti-slip, het geeft de hond een zekerder gevoel. Het op en af lopen van de ramp is tegelijk een super leuke oefening voor je hond om zijn evenwicht en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Eens je hond ouder wordt, zal het gebruik van een ramp je ook in andere situaties kunnen helpen (denk maar aan het in- en uitklauteren van de zetel). Alles wat je je hond op jonge leeftijd leert, heeft het dier mee voor de rest van zijn leven. Het is dus beter om je puppy zo veel mogelijk nieuwe voorwerpen, materialen, situaties,… aan te leren en je zo kopzorgen te besparen op latere leeftijd.
Misselijkheid/overgeven in de wagen
Wat gedaan als je lieve viervoeter niet enkel stress heeft, maar ook nog eens misselijk wordt en overgeeft? Begin de autotraining sowieso zoals vermeld onder ‘Stress in de wagen’. Zo leg je een goede en positieve basis voor je hond. Als blijkt dat je hond dan achteraf toch gaat overgeven in de wagen, pas dan zo snel mogelijk onderstaande tips toe.
Om te beginnen kan de misselijkheid van de hond al grotendeels verholpen worden één simpel hulpmiddel: een rubberen strip, die slepend over de grond, aan de achterkant van de wagen hangt. Deze rubberen strook verhelpt die wagenziekte door de statische elektriciteit van de wagen naar de grond te geleiden. Dit kan al een enorm verschil maken voor je hond! Let wel op: dit instrument pakt enkel de misselijkheid van de hond aan, niet de stress die hij/zij ervaart tijdens een autorit.
Waar je verder ook op kan letten, is wanneer je je hond voert. Je viervoeter een kwartier voor vertrek voeren is namelijk niet zo een goed idee. Het is net zoals bij mensen: word je misselijk in de wagen, zorg dan dat je in de eerste 2 uur voor vertrek niet meer gegeten hebt.
We spraken al eerder over het gebruik van anti-stressgeuren in de auto, zoals lavendel. Dit werkt ook prima bij misselijkheid. Maar er zijn ook olietjes en geuren die specifiek op de misselijkheid inwerken. Denk maar aan een etherische olie van pepermunt of gember! Doe ook gerust wat gember in het eten van je hond ’s ochtends. Dit werkt kalmerend voor maag en darmen.
Dit is een zeer natuurlijke aanpak, maar er zijn ook andere oplossingen voor dit probleem, zoals medicatie. Jammer genoeg lossen deze het probleem niet echt op, ze verhelpen enkel de symptomen. En wat doe je als je medicatie op is of je ze vergeten bent. Bovendien, kunnen honden die misselijk worden in de wagen de medicatie niet altijd binnenhouden. Volgens ons is het dus verstandig om de oorzaak van de wagenziekte aan te pakken in plaats van enkel medicatie toe te dienen.
TIP: De enige situatie waarin we wel medicatie zouden aanraden, is wanneer je je puppy gaat ophalen om mee naar huis te nemen. Er is dat nog geen wagentraining geweest, en je weet dus ook niet of de puppy wagenziek zal worden of stress zal krijgen. In dit geval kan het aangeraden zijn om de puppy éénmalig medicatie toe te dienen, zodat de wagen niet meteen een negatieve plek wordt. De pup heeft bij het verlaten van het nest namelijk al stress genoeg, zonder ook nog eens wagenziek te worden.
Hopelijk zullen deze wagenziekte tips je helpen om je hond een zorgeloze autorit te bezorgen. Wij hopen alvast dat jullie gezellig van her naar der kunnen rollen zonder brokken, zodat er bij aankomst een vrolijke en ontspannen hond uit de auto springt.
Ga je graag aan de slag met deze tips over wagenziekte bij honden? Vind het nodige materiaal in onze webshop of op Amazon!
Laat je je graag begeleiden? Lees hier meer over onze aanpak of boek je afspraak in.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.
1 commando voor je hond per week challenge (14 weken)
Begin elke week met je hond een nieuw commando aan te leren op een moderne, positieve manier.
De hondenschool bij je thuis, wanneer het jou uitkomt.