Ondanks het feit dat ik een aantal relaties met mannen heb gehad, bekijk ik op dit moment mijn hond, Beijo, als de man in mijn leven, buiten mijn vader natuurlijk.
De relatie met Beijo is een onvoorwaardelijke relatie. Deze uitspraak heeft me in het verleden veel kritiek opgeleverd. Mensen zeggen dat het niet samengaat dat je je honden niet wilt vermenselijken en tegelijkertijd kunt zeggen dat de hond de man is in je leven. Uiteraard bedoel ik met deze uitspraak niet dat de hond gelijk is aan een man. Een hond is een dier en een man is een mens. Maar dat maakt de relatie niet minderwaardig.
Elke levende ziel heeft behoefte aan aandacht, gezelschap en contact. Dit geldt voor zowel mensen als dieren. De relatie met dieren is voor mij geen invulling van een behoefte, maar een meerwaarde.
Ik behandel mijn hond niet als een kind, ik behandel mijn hond niet als een mens, maar als een dier. Dieren hebben ook een zelfbewustzijn: ze kunnen communiceren; beperkt via woorden, via mimiek, gebaren en lichaamstaal en via telepathische communicatie. Bewezen is dat ze emoties hebben die uiten en ervaren, bijna net zoals wij mensen doen. Ze hebben ook behoefte aan aandacht en knuffels, net zoals wij mensen. Ze houden van gezelschap, samen leuke dingen doen en dergelijke.
De relatie met mijn hond is in veel opzichten zoals de relatie met de man zou zijn. Onvoorwaardelijk, vol vertrouwen, duidelijke communicatie en afspraken, elkaar vrijlaten, respect hebben voor elkaar, liefde, aandacht en knuffels van elkaar krijgen enzovoort. Een hond is altijd blij je te zien, hoe laat je ook thuis komt, hoe je er ook uitziet, hoe weinig geld je ook hebt. Een dier is het ook niet altijd eens met jou; heeft zijn eigen ideeën, wil en gevoelens. Vandaar dat Beijo de man van mijn leven is. Naast mijn vader natuurlijk; en naast mijn toekomstige partner. Ik ben een gelukkig persoon met een potentieel van drie mannen in mijn leven.
Soms komt Beijo wel eens niet als ik hem roep. De omgeving is dan interessanter dan ik. Als roepen en vragen niet helpt, draai ik me om en ga ik naar huis zonder hem. Voor ik het weet loopt hij weer achter me aan en naast me. Zulke voorvallen hebben me doen inzien dat de relaties met honden en de relaties met mensen op elkaar kunnen lijken.
Stel je even de situatie voor waarin je gek bent van een man of een vrouw. Je doet alles voor hem of haar, loopt hem of haar achterna. Hoe meer de moeite van jouw kant komt, hoe meer het lijkt dat de andere die aandacht negeert. Als je stopt met moeite doen en hem of haar negeert, dan doen zij vaak alles om jouw aandacht te krijgen. Veel mensen, vaak vrouwen, letten meer op de andere partij als op zichzelf. Ze willen graag hun behoefte van ‘zorgen voor’ invullen. Voor de tegenpartij is ‘laten zorgen voor’ makkelijk en in het begin interessant, maar na een tijd werkt het gebrek aan eigen initiatief en (keuze)vrijheid belemmerend en vervelend. Dus laat de aandacht niet altijd van een kant komen en steek beiden energie en moeite in de relatie. Want als jij altijd aandacht geeft aan je hond of altijd naar je hond toegaat in plaats van dat je hond op jou let en naar jou toegaat, ontneem je hem de kans om oprechte aandacht aan jou te kunnen geven.
Voor je een relatie aangaat, kun je beter bewuste keuzes maken over wat je van een relatie verwacht. Neem de tijd om een partner te vinden die bij jou en je leven past. Het is de bedoeling dat je jezelf bijstuurt, maar niet je hele leven verandert voor een partner. Dit geldt zowel voor het nemen van een hond in huis als een partner. Denk goed na of jullie bij elkaar passen en wat je ook doet, kies niet zomaar de eerste de beste. Madonna zong in haar liedje: Don’t go for second best, put your love to the test.’ Je nieuwe relatie zal een flink deel van je leven gaan uitmaken.
Want vaak gaan we een relatie aan met een hond of een partner uit angst om alleen te moeten zijn, uit behoefte om iets te kunnen verzorgen, om een maatje waarmee je samen activiteiten kunt ondernemen, uit medelijden, omdat niemand anders hem of haar wil enzovoort, maar niet altijd uit de motivatie om een meerwaarde te bieden aan jouw leven. Als je ervoor kiest om anderen te helpen door een relatie aan te gaan, moet dat een bewuste keuze zijn en niet een uit angst, medelijden of gebrek aan zelfvertrouwen. Want vaak denken we dat we niet beter verdienen. Maar als we het onszelf nog niet gunnen, hoe kunnen we dan verwachten dat anderen het ons gunnen?
Kies ook nooit een hond of een knappe partner omdat hij er gewoon mooi uitziet. Alleen op het uiterlijk afgaan is vaak ook een teken van onzekerheid en een poging tot compensatie. De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant. Schoonheid vergaat, een lief karakter blijft. Trouw, toewijding, je graag een plezier willen doen en onvoorwaardelijke liefde zijn de allermooiste dingen die je van een relatie kunt krijgen en zijn veel belangrijker dan de kleur van zijn ogen, zijn vacht, zijn grootte of zijn bouw.
Beide, zowel mannelijke honden als mannen, zijn van nature jagers en vrouwen en vrouwelijke honden van huis uit beschermers en verzorgers. Deze genetische algemeenheid bepaalt al de eventuele keuze van het geslacht. Het jachtinstinct heeft ook nog andere dingen tot gevolg: een hond houdt ervan dingen achterna te zitten, en hoe moeilijker hij het te pakken krijgt hoe meer hij het als een uitdaging ziet. Dit geldt vaak ook voor mensen. Maak het de andere partij daarom niet te gemakkelijk en wees in het begin een beetje ongrijpbaar. Net zoals kinderen – en vaak ook volwassen mensen – willen honden graag hebben dat wat ze niet mogen hebben. Zet twee honden bij elkaar, geef ze allebei een been, hetzelfde van vorm en smaak, je zult vaak merken dat ze beide dat van de andere willen. Net zoals bij speelgoed en gezelschap van een derde. Dit fenomeen zie je ook bij kinderen, en vaak ook bij volwassenen. Vandaar de uitspraak: als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen.
Wanneer je besluit een relatie aan te gaan, zijn er heel veel afspraken die moeten worden gemaakt. Het is heel belangrijk om voor jezelf grenzen te stellen, waarde te hebben en duidelijk te zijn. Zowel naar partners als naar honden toe is het heel belangrijk om consequent te zijn. Nee is nee. Ook op momenten dat je je emotioneel of fysiek minder goed voelt. Als je je vanaf het begin aan de regels houdt, zou het leven een stuk aangenamer zijn. In de loop van de relatie is het lonend om goed en gewenst gedrag te belonen en slecht of ongewenst gedrag te negeren, of – in het slechtste geval – te bestraffen op een manier dat de andere partij het begrijpt en zijn gedrag verandert. Mensen en honden houden van structuur. En van beide is het ook de natuur om te kijken hoe ver hij of zij kan gaan. Het is jouw taak om de eigen grens te bepalen en te bewaken.
Verander jezelf of je leven niet volledig als je een nieuwe partner hebt. Veranderingen zullen veelal vanzelf gaan door de nieuwe relatie, maar jij hoeft niet ineens alles anders te gaan doen. Vooral het sociale aspect is hier een belangrijk punt; veel mensen blijven constant thuis als ze een nieuwe hond hebben of verstoten hun sociale leven bij een nieuwe partner. Laat gerust een nieuwe relatie ook eens alleen. Misschien gaat hij de eerste keer protesteren, maar dat gaat snel over. Uiteraard heb je bepaalde verantwoordelijkheden in een nieuwe relatie, maar hij hoeft je niet sociaal af te sluiten.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat dieren zowel als mensen emoties hebben. Jaloezie is ook een emotie die hoort bij het gamma van mogelijke emoties. Je zult merken dat honden net als mensen jaloers kunnen worden als je te veel tijd doorbrengt met het tegengestelde geslacht. Ga dus niet uitdagen terwijl je hond of partner het ziet en geef niet constant aandacht aan een andere man of mannelijke hond, of vrouw of vrouwelijke hond. Bepaal voor jezelf de grens wat jij gezonde jaloezie vindt en bepaal samen wat kan en niet kan in de relatie.
Als je gaat wandelen, geef de hond de vrijheid, ruimte en gelegenheid om zich te ontspannen en te snuffelen. Hou hem niet altijd aan de voet; gebruik desnoods een flexibele lijn als je hond niet helemaal los kan lopen. Dit geldt ook voor de relatie. Binnen de grenzen van de afspraken heeft de partner vrijheid nodig.
Het is in een relatie belangrijk om te weten wat de andere partij leuk vindt, minder leuk vindt, waardoor hij gemotiveerd of gedemotiveerd wordt. Overdrijf niet met verwennerij. Als je hond elke dag een speciaal bot krijgt, zonder dat hij iets speciaals gedaan heeft, dan wordt na een tijd dat de bot niet meer gewaardeerd. Je mag gerust zonder reden je hond of partner verwennen, maar overdrijf hier niet in.
Zowel honden als mensen hebben basisinstincten. Bijvoorbeeld aandacht, waardering en voortplanting. Als je partner niet royaal of trouw kan zijn, stop dan de relatie. Net zoals de drang om contact te maken en aandacht en waardering te krijgen van andere mensen of andere dieren. Je hond of partner houdt van je, maar soms is de drang te sterk. Het antwoord hier is vertrouwen. En als je geen macht meer over je relatie hebt, heb je die waarschijnlijk zelf uit handen gegeven.
Zowel mensen als honden zijn niet perfect. Er zullen dagen zijn dat je partner of je hond je het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar je houdt van hem. Problemen zijn tijdelijk, en het zijn eigenlijk uitdagingen!
Mannen en honden, ik hou van ze.
Wat is jouw mening over relaties met honden en mannen?