1 op de 5 mensen zijn hoogsensitief of gevoeliger voor omgevingsprikkels. Ze hebben geen filter in de hersenen die de belangrijke prikkels van de minder belangrijke scheidt en alles komt even intens binnen.
Dit maakt dat mensen die hoog sensitief zijn
- Licht, geluid en aanraking intenser waarnemen
- Gevoeliger zijn voor sociale signalen
- Empathischer zijn
- Een sterk inlevingsvermogen hebben
- Gevoelig zijn voor stress en omgevingsfactoren
- Meer onder de indruk zijn van negativiteit
- Intens kunnen genieten, ook van de kleine dingen
- Meer tijd alleen nodig hebben om te recupereren van al die prikkels
- Een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben
- Niet goed zijn met drukke plaatsen
- Voldoende rust en regelmatig rustmomenten nodig hebben
Dat wil niet zeggen dat mensen die hoogsensitief zijn altijd verlegen of zwak zijn, geen prikkels willen of altijd lief zijn.
Je wordt geboren met hoogsensitiviteit. Het is dus een persoonlijkheidskenmerk.
Als je als hoogsensitieve persoon een studierichting of een beroep kiest , is het goed om met een aantal zaken rekening te houden , maar voor het kiezen van de juiste studie of beroep ga je best uit van je talenten, kwaliteiten en interesses. Ga niet uit van je hooggevoeligheid, want dat is maar één van je persoonlijkheidskenmerken en je bent nog zoveel meer dan alleen hoogsensitief.
In sommige beroepen zal je sneller overprikkeld raken , vb. als je in een drukke, lawaaierige omgeving werkt , zonder je te kunnen afzonderen of pauzes in te lassen. Of waar je veel in contact komt met mensen en moet netwerken. Op zulke plaatsen kan je veel stress ervaren en stress kan maken dat je overprikkeld en vaak ook geïrriteerd raakt.
Daarom is het belangrijk om op je werkplaats je grenzen te bewaken, rust in te bouwen en een rustige omgeving te creëren.
Ook de sfeer is voor een hoogsensitieve persoon heel belangrijk. Je hebt namelijk een antenne voor de behoeften en verwachtingen van anderen en voelt de sfeer feilloos aan. Dit vreet echter energie, zeker in een negatieve sfeer. Je moet dus kunnen werken in een positieve en opbouwende sfeer waar je buffers kan inbouwen tussen jezelf en je collega’s.
Om je goed te voelen op je werk is het ook belangrijk dat je je gewaardeerd voelt. Als je kritiek krijgt dan wordt je perfectionisme aangewakkerd en ga je meer stress ervaren en meer fouten maken. Je presteert beter als het positieve genoemd wordt. Dan wordt je creatiever.
Als hooggevoelige functioneer je ook niet goed in een job waarbij je jezelf moet verkopen of een product of dienst aanbiedt waar je zelf niet achter staat.
Je kwaliteiten als hoogsensitieve persoon in een job zijn onder andere :
- Je bent sterk gericht op de omgeving, je kan dus de behoefte van de andere aanvoelen en dit vertalen. Dit maakt van jou een uitstekende mediator en iemand die mensen bij elkaar brengt
- Je bent empatisch en gevoelig voor andermans stemming, dit maakt dat je je goed in anderen kan inleven en je kan anderen goed doorgronden. Je kan je dus perfect inleven in de behoefte en de persoonlijkheid van je collega’s, chef, klanten , … Dit maakt je een uitstekende zorgverlener, coach, therapeut, … maar ook een goede teamspeler, assistent, secretaresse, …
- Je bent goed in onderzoeken en hebt oog voor detail. Je bent sterk in het aanbrengen van nieuwe en /of vernieuwende ideeën.
- Als zelfstandige bepaal je zelf je omgevingsfactoren . Zo kan je harmonie creëren en rust inbouwen waar nodig en ben je niet afhankelijk van een baas of collega’s.
- Je bent zeer goed in het horizontaal of verbindend communiceren : communicatie gericht op harmonie, consensus, empathie, verzorgen, … ipv op winnen, egoïsme, conflicten, …
Hoogsensiviteit is als het ware een uitnodiging om meer ruimte te maken, open te bloeien en een job te zoeken en te vinden die echt bij je past . Daardoor ga je alle dagen ook graag werken en haal je veel energie uit je werk .
Wil je hulp bij het vinden van die precieze studierichting die bij jouw persoonlijkheid past? Of hulp bij het vinden van de sector of job die echt bij je past en je kracht en energie geeft? Neem dan contact op voor een studiebegeleiding of een loopbaancoaching en we gaan samen met jouw aan de slag.