De keuze voor hondenvoer is een belangrijke. Een volwaardige voeding voor honden bestaan uit 3 hoofdelementen, water, mineralen en vitaminen. De 3 hoofdelementen zijn:
- Eiwitten
- Koolhydraten
- Vetten
Vetten
Het lichaam heeft dus vetten nodig en niet alle vetten zijn ongezond of dik makend. Denk bijvoorbeeld aan de omega 3.
Omega 3
Een hondenlichaam maakt Omega 3 vetzuren aan, uit de voeding. Wilde honden eten hersen, maag en darmen en krijgen zo meer natuurlijke nodige stoffen binnen als omega 3. Onze honden eten vooral hondenvoer in de vorm van brokken en vlees uit blik en dit bevat onvoldoende omega 3 vetzuren. Omega 3 is echter nodig voor:
- Soepele celmembranen
- Ontstekingsremmend effect op cellen en lichaam (huidproblemen, huidontstekingen, …)
- Ondersteunen artritis
- Betere ‘doorbloeding’ van de weefsels en dus verbetering van spieren en huid door beter zuurstoftransport
- Gezonde en glanzende huid zonder schilfers
- Goede ontwikkeling van de hersencellen en hersenen
- Algemene opbouw weerstand
- Positief effect op de vruchtbaarheid
U dient er altijd voor te zorgen dat er een goede balans is tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. En dat omega 3 vetzuren niet in contact komen met zuurstof. Dan gaat het vet oxideren en wordt het giftig voor het lichaam. U dient het dus best in een capsule toe te dienen, hierin zit bij voorkeur een extra antioxidanten zoals vitamine E. Die het oxidatie proces in het lichaam tegengaan. Stoffen die in het lichaam oxideren maken dat je vatbaarder bent voor ziektes, veroudert het lichaam veel sneller,… Als je het in een fles neemt, neem dan een donkere fles en voeg zelf vit E toe of olijfolie kan ook, dit zijn natuurlijke omega 9 en werken ook als een anti- oxidant.
Omega 3 is één van de hoogwaardig en belangrijk voedingssupplement voor uw hond, zwangere teef of opgroeiende puppy. Maar ook voor u en uw kinderen. Het is een vet, dus neem het best bij vetrijke maaltijd voor optimale opname.
Vermijd aub de omega 3 in de vorm van krill. Krill is levensnoodzakelijk voor de walvissen en wij halen het ook uit visolie. Het is een goed supplement maar ecologisch minder verantwoord. Buiten als je galblaasproblemen hebt, dan dien je deze te nemen. Plantaardige vormen zoals lijnzaadolie bevatten vaak helaas niet voldoende omega 3. Hennepzaadolie wel. Omega 3 van een te lage prijs is vaak ook van een ondermaatse kwaliteit.
Kokosvet
Een andere goede vetstof is kokosolie. Je kan hier ongestoord mee koken, ook op hoge temperatuur of frituren. Bij honden kan je een koffielepel onder het eten doen. Kokosvet is niet belastend voor de lever. Neem wel de niet-ontgeurde versie.
Heeft je hond problemen met het verteren van vetten dan heeft hij of zij misschien enzymen te kort, problemen met de galblaas, of soms bij teveel afvalstoffen opgehoopt in het lichaam. Je kan makkelijk een enzymen complex bijgeven dat helpt bij de vertering.
Ontgiften
Doe ook eens een ontgiftingskuur, om de lever en nieren te ondersteunen, of om de zware metalen, die zich in het vet van je lichaam opstapelen, te ontgiften. Dit laatste doe je bijvoorbeeld met selenium, groene klei, groenten of het product ‘metaclean van Metagnics’,
Eiwitten
Geef je hond hoogwaardige eiwitten te eten. Met voorkeur van vis en vlees (wit en rood). Je wisselt minstens 3 verschillende eiwitbronnen in vlees af en geeft 1 keer vis per week. Vette vis bevat ook omega 3 vetzuren. Is je hond gevoelig voor overgewicht kies je vooral voor de minder rijke vleessoorten in vetpercentage maar de vette vis mag wel. Altijd hetzelfde eten kan intoleranties en tekorten creëren.
Regelmatig een rauw ei geeft de nodige hoogwaardige eiwitten (biotine, …).
Kies je voor hondenvoer in de vorm van brokken of blik, informeer je dan zeer goed over de waarde van de aanwezige eiwitten.
Koolhydraten
De hond eet vooral dierlijke eiwitten maar heeft ook behoefte aan groenten. Uiteraard kan hij deze niet rauw verwerken. Ga ze daarom al licht verwerken (‘verteren’) door ze bijvoorbeeld te pletten in een slowjuicer. Zo maak je de koolhydraten verteerbaar maar kook je de enzymen niet kapot. Groeten zorgen voor hoognodige vitaminen, mineralen en spoorelementen en dragen bij tot een gezonde voeding van je hond. Ook al geef je hondenvoer in brokken, geef toch nog groenten bij. de hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van de hond.
Suikers uit het zetmeel van tarwe, zetmeel en zoets dien je ten alle tijden te vermijden. Ook voor jezelf en je kinderen trouwens. Geraffineerde suikers zijn mede de boosdoeners van stemmingswisselingen, gewichtstoename, ontstekingen in de spieren en van de huid, adhd verschijnselen enz… Ook fruit niet overdrijven.
Groenten zijn ook de prebiotoca van de goede bacteriën (probiotica) in je darmen en dragen dus via die weg ook bij tot een goede gezondheid.
Tekorten
Helaas halen we, door onze arme bodem en vervuilde omgeving, niet voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen meer uit onze voeding. Geef daarom regelmatig of dagelijks een compleet multi-vitamine en mineralen preparaat aan je hond. Zo voorkom je tekorten en mogelijk het eten van poep, opeten van rare voorwerpen zoals stenen enz… Goede producten vind je o.a. bij de firma puur, mannavita, AOV, energetica natura, natural energy …
Tekorten aan vitaminen, mineralen en spoorelementen en het eten van verkeerde voeding zoals suikers geeft ook verzuring in het lichaam. Dit geeft ook weer mogelijks tal van klachten zoals bijvoorbeeld spierpijn en artrose. Je kan de zuur base in het lichaam op peil houden met ontzurende producten van bijvoorbeeld Alka.
Gezonde darmen
Hou er wel rekening mee dat de darm gezond moet zijn om alles uit eender welke keuze van hondenvoer te kunnen halen.
Vele darmen zijn ziek en hebben parasieten, schimmels en slechte bacteriën. Vaak is ook de darmwand aangetast en spreken we van het ‘lekkende darm syndroom’. Het is dan ook belangrijk als de hond een platte of wisselende stoelgang heeft, een rare kleur of stinkende stoelgang heeft, veel geurende scheten laat of slecht eet dat u de darmen ondersteunt. Vaak helpt dit ook voor het verminderen van de jeuk bij allergie. Als het geen pancreas probleem is en geen enzymen tekorten, ondersteunt met pre en probiotica. Eventueel met supplementen om de parasieten, schimmels en slechte bacteriën te verwijderen en mogelijks L-glutamine om de darmwand te herstellen.
Tot slot
Als afsluiter willen wij u nog meegeven dat wat goed is voor 1 hond, niet noodzakelijk goed is voor een andere hond en dat u altijd op maat moet werken wat betreft hondenvoer en supplementen.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.