Bij een echtscheiding of relatiebreuk komt vaak de vraag op: wie zorgt er voor het huisdier? Net als kinderen kunnen huisdieren een belangrijk deel uitmaken van het gezin en het kan emotioneel en moeilijk zijn om te beslissen wie voor hen zorgt na een scheiding.
Wie is de eigenaar van het huisdier?
De eerste vraag die vaak gesteld wordt, is wie de eigenaar van het huisdier is. Dit hangt af van het huwelijksstelsel of samenlevingsvorm:
Gemeenschap van goederen: Het huisdier is gemeenschappelijk bezit en moet onderling worden verdeeld. Partners moeten onderling besluiten wie het huisdier mee neemt.
Scheiding van goederen: De eigenaar is degene op wiens naam het huisdier is geregistreerd, ongeacht wie het heeft betaald.
Wettelijk stelsel (bij huwelijk zonder huwelijkscontract): Als het huisdier samen is aangeschaft, moet er onderling worden besloten wie voor het dier zorgt. Als het dier al van één van de partners was vóór het huwelijk, blijft diegene de eigenaar.
Bij samenwonen is het eenvoudig: wat van jou is, blijft van jou. Dus als jij het huisdier hebt gekocht, blijft het bij jou.
Huisdieren als quasi-goederen
In de wet werden huisdieren lange tijd als roerend goed beschouwd, vergelijkbaar met meubels. Maar met de nieuwe Goederenwet (artikel 3.39) zijn huisdieren nu een aparte categorie goederen. Dit houdt in dat bij een scheiding niet alleen het eigendomsrecht bepalend is, maar ook de affectieve band en het welzijn van het dier. Dieren hebben gevoelens en biologische behoeften en verdienen zorg en bescherming.
Omgangsregeling voor het huisdier
Er bestaan geen specifieke wetten over de omgangsregeling van huisdieren, maar ex-partners kunnen samen afspraken maken over de zorg voor het huisdier. Dit kan bijvoorbeeld in een EOT (overeenkomst met onderlinge toestemming). Hierbij wordt gekeken naar het belang van het huisdier en de band die iedere partner met het dier heeft. In de praktijk volgt de omgangsregeling vaak de verblijfsregeling van de kinderen, als die er zijn. Als er geen kinderen zijn, kan het huisdier bijvoorbeeld afwisselend bij de ene partner en de andere verblijven.
Wat als er geen overeenkomst wordt bereikt?
Als de ex-partners het niet eens worden over wie voor het huisdier zorgt, kan de rechtbank een beslissing nemen. In de rechtspraak wordt steeds vaker gekeken naar de affectieve band die een persoon met het huisdier heeft, naast het eigendomsrecht. De rechtbank kan besluiten dat er een omgangsregeling voor het huisdier bestaat, zelfs als het eigendomsrecht bij een van de partners ligt. Voor je naar de rechtbank gaat of zelfs tijdens de rechtspraak wordt er gevraagd om eerst bij een bemiddelaar langst te gaan en samen eerst een oplossing te vinden.
Onderhoudsgeld voor een huisdier?
Er zijn geen specifieke regels voor het aanvragen van onderhoudsgeld voor een huisdier. In de praktijk moeten de partners zelf regelen wie verantwoordelijk is voor de kosten, zoals voeding, dierenartskosten of medicijnen. Als beide partners eigenaar zijn van het dier, is het gebruikelijk dat deze kosten worden gedeeld. In het geval van onenigheid, kan de rechtbank of de bemiddelaar worden ingeschakeld om te beslissen wie de kosten moet dragen.
—
Bemiddeling en deskundige ondersteuning
Bij dit soort complexe kwesties kan een gespecialiseerde bemiddelaar veel waarde bieden. Als bemiddelaar ben ik gespecialiseerd in het helpen van stellen bij het vinden van oplossingen voor hun huisdierkwesties. Bijtincidenten, regeling na scheidingen, enz…
Hier vind je het stappenplan bij een regeling voor uw huisdier bij een scheiding
Neem contact op voor professionele bemiddeling voor dieren bij Inge Pauwels info@toscanzahoeve.be