De aankoop van een nieuwe hond is een spannende gebeurtenis. Het hele gezin kijkt er al maanden naar uit en dan kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar… dit is waar velen fouten maken en onbewust een puppy aankopen van een broodfokker.
In dit artikel leer je meer over de nadelen van de Belgische broodfokkerij, maar ook hoe je een fokker/nest kan vinden op een verantwoorde en diervriendelijke manier.
Wat is een broodfokker?
Een broodfokker is een persoon en/of organisatie die gezelschapsdieren fokt, meestal katten of honden. Het primaire doel van dit soort fokker is geld verdienen, wat het welzijn van de dieren op het laagst mogelijke pitje zet. Een broodfokker zal dus ook geen rekening houden met het feit of de dieren waarmee gefokt wordt gezond zijn (zowel fysiek als mentaal).
De dieren hebben geen stamboom en komt ook regelmatig inteelt voor. De combinatie van inteelt, slechte voeding, slechte of geen socialisatie, genetisch doorgeven van fysieke of mentale problemen hebben tot gevolg dat ernstige lichamelijk afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan.
Broodfok is, met andere woorden, het massaal en onethisch kweken van gezelschapsdieren. Zowel de jonge dieren als hun ouders worden behandeld als voorwerpen en niet als het gevoelswezen dat ze zijn.
Broodfok kent verschillende gradaties, maar over het algemeen wordt het beschouwd als dierenmishandeling. Neem dus geen risico’s. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dit meestal ook het geval.
Nadelen van een puppy uit de broodfok:
- De puppy groeit niet op in een huiselijk omgeving, maar vaak in een kooi, hok of bench. Dit maakt dat de puppy niet of slecht gesocialiseerd is met dagdagelijkse gebeurtenissen en voorwerpen zoals wasmachines, auto’s, bepaalde geluiden, etc. Dit heeft ernstige gevolgen op de ontwikkeling van de hond en kan levenslang voor problemen zorgen.
- Door deze slechte socialisatie wordt de puppy vaak ook niet zindelijk gemaakt.
- De moeder van de puppy is vaak slecht gevoed geweest en heeft allerlei tekorten omdat ze veel nesten per jaar moet voortbrengen (hoe meer, hoe beter voor de broodfokker). Een zwangerschap is zwaar voor het lichaam van de teef en als ze niet heeft kunnen herstellen van het vorige nest, zal het volgende haar tekorten meekrijgen in de baarmoeder, maar ook in de moedermelk. De puppy heeft op zijn beurt al tekorten nog voor hij/zij geboren is. Geen allerbeste start
- De ouders van de puppy worden niet getest of gescreend of fysieke problemen. Deze worden dus opnieuw gewoon doorgegeven aan het nest.
- De puppy heeft geen stamboom en is vaak het gevolg van inteelt, met de mogelijk ernstige gevolgen
- Een puppy van een broodfokker is goedkoper in aankoop, maar valt heel vaak veel duurder uit door de kosten die bovenstaande punten met zich mee brengen
Hoe herken je een broodfokker
- De meeste broodfokkers zijn niet aangesloten bij een beroeps- of rassenvereniging
- Broodfokkers bieden meestal veel verschillende rassen aan (meer dan 5) en hebben meestal geen wachtlijst (omdat ze zoveel honden hebben)
- Als je een fokker hebt die je ‘verplicht’ om bij één bepaalde dierenarts te gaan (meestal die van hun), dan zou er ook een rood lampje moeten gaan branden. Broodfokkers hebben zoveel honden, en ze raken die niet altijd op 2 maand kwijt. Daarom spreken ze met hun dierenarts af om de geboortedatum op de chips of op de paspoorten te veranderen. De hond die je in huis neemt blijkt dan achteraf ouder te zijn dan je verteld geweest is.
Internationale broodfok
België is natuurlijk niet het enige land waar dit gebeurt. In vele (vaak Zuiderse landen) gebeurt dit ook. Deze puppy’s worden dan vaak geïmporteerd onder het mom van ‘geredde hond’ of ‘straathond’. Maar de realiteit is dat de honden eigenlijk gefokt zijn geweest om dan te verkopen met een zielige verhaal. Deze honden hebben dan ook vaak een slechte socialisatie gehad en komen met probleem (fysiek of mentaal) toe bij hun nieuwe baasje die dan opgezadeld zit met een hond met een bepaalde problematiek.
Het is natuurlijk heel erg, en we willen ook deze honden redden van de situatie, maar door een hond of puppy aan te kopen bij een broodfokker, steunen we deze praktijken. Zolang wij, als consument, ons geld steken in dit soort activiteiten, zullen ze blijven bestaan.
Hoe herken je een goede fokker
- Een wachtlijst is vervelend, maar wel een goed teken dat de fokker niet overweegt en zijn teven respecteert.
- Niet meer dan 3 verschillende rassen bij 1 fokker. Elke ras heeft zijn specifieke noden en karakteristieken, een goede fokker is gespecialiseerd in één of een paar rassen. Zie je 15 verschillende rassen op de website staan, dan zit je met een broodfokker.
- Let op met “oeps”-nestjes. Pups die per ongeluk verwekt zijn, worden vaak via sociale media verkocht. Let hier goed mee op, want op broodfokkers zijn experts geworden in het verbloemen of verstoppen van de realiteit. Nestjes te koop aangeboden via sociale media zijn over het algemeen niet te vertrouwen. Ook al lijkt het betrouwbaar, neem geen risico’s
- In een goede pup is veel tijd, maar ook geld gestoken. Een goede puppy kost dus ook een centje meer dan een dier uit broodfok. Een goede hond zal je tussen de 1000 en 3000 euro kosten.
Doe dus voldoende onderzoek naar een fokker voor je er een dier aankoopt. Stel je vragen en ga op zoek naar mogelijke rode vlaggen. De eerste maanden van een puppy zijn zo belangrijk voor de rest van het dier zijn leven. Goed begonnen in namelijk half gewonnen!