Een konijn kan een hele leuke aanvulling zijn voor elk gezin. Kinderen zijn er dan ook vaak gek op. Maar konijnen hebben ook hun eigen noden en behoeften die moeten worden ingevuld. Met andere woorden, waar let je nu best op als je een konijn(en) in huis haalt? Hoe worden ze het best gehuisvest? Hoe hou je je konijnen gezond? Lees verder en ontdek meer!
Konijnen zijn prooidieren en daarom van nature schrikachtig en angstig. Hiermee moet je rekening houden in socialisatie en training. Ze worden vaak gekocht als gezelschap voor kinderen. Dat is geen probleem als het kind het gedrag van konijnen kent en er een volwassene meekijkt bij de verzorging en het hanteren. Konijnen worden bv helemaal niet graag opgetild. Probeer dit dus ook te beperken en aan te leren.
Konijnen zijn groepsdieren en hou je minstens per 2. De combinatie voedster/gecastreerde rammelaar is de beste combinatie. Echter is konijnen koppelen niet zo makkelijk als het lijkt. Laat je bijstaan door iemand met verstand van zaken.
Voeding
Konijnen eten voornamelijk hooi en gras. Ook eten ze groenten en kruiden. Groenvoer moet je voorzichtig aanleren. Nieuwe groenten, kruiden, … geef je telkens maar in kleine stukjes. Opgelet voor diarree en gasbuik.
Verder kan je ook biks geven. Zorg dat je een vezelrijke biks kiest zoals Science Selective . Dagelijks mag een konijn max. 25g per kg lichaamsgewicht per dag, maar dat hoeft niet. Je kan deze aanbieden in een denkspel (bv. een puzzel) of voerdispenser (bv. bal).
Proper water moet steeds ter beschikking zijn en geef je in een drinkflesje of in een potje. Gezien deze dieren graag met alles gooien, is het aangeraden om een zwaar keramieken potje te gebruiken of een potje vast te maken aan de ren.
Huisvesting
Konijnen hebben meer nodig dan de hokken die je in een dierenwinkel kan kopen. Een grote ren of loslopen in huis is noodzakelijk voor een gezond en gelukkig konijn.
Zitten je konijnen binnen, voorzie dan een anti-slip laag op de ondergrond in de ren zodat ze vrij kunnen rennen en springen.
Voorzie ook zeker een toiletje. Konijnen zijn namelijk propere dieren en leren snel hun plasje op het toilet te doen.
Voor de ondergrond in het toilet zijn er verschillende opties. Onze voorkeur gaat uit naar Back-to-nature, maar er zijn vast en zeker nog merken/soorten die in aanmerking komen.
Verblijven je dieren buiten, zorg dan dat ze goed beschut zitten tegen wind en regen, maar vooral ook voor de zon en warmte. Konijnen kunnen niet tegen de warmte. Vergeet hen ook niet te beschermen tegen vossen en marters. Elke dag weer lees ik dat konijnen zijn gegrepen. Je ren moet echt goed afgesloten zijn. Vossen en zekers marters zijn zeer slim en handig.
Actief
Konijnen zijn schemerdieren en zijn dus vooral ’s avonds en ’s morgens heel actief. Hou hier rekening mee met de plaatsing in huis en wanneer je hen wil trainen of bezig houden.
Zorg voor voldoende bezigheid tussendoor. Geef hout om te knagen, hiermee blijven de tanden kort en scherp en het voorkomt dat ze je hok opeten. Wilg, beukenhaag en hazelaar zijn hier ideaal voor. Een tunnel, brug en graafbak maken het verblijf compleet.
Je kan ook allerlei denkspelletjes aanbieden door bv een puzzel te geven of een zelfgemaakte ballenbak. Zorg wel dat je steeds zelf in de buurt bent als je een denkspel aanbiedt.
Denk voor de aanschaf van een konijn zeker aan een asiel. Er zitten konijnen van alle grootte en leeftijden. Zij zorgen meestal ook voor de koppeling.
Wil je meer te weten komen over het gedrag, de gezondheid, enz. van je konijnen of wil je hen trainen, neem dan een kijkje in ons opleidingsaanbod: https://www.toscanzahoeve.be/opleidingen-konijn/
Heeft je konijn een gedragsprobleem of wil je 2 of meer konijnen koppelen, maak een afspraak via https://www.toscanzahoeve.be/boek-je-afspraak/
Meer lezen over konijnen? Bestel nu boeken aan een voordelige prijs.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.