De hectische maatschappij, met al zijn prikkels lijkt ons te dwingen om te multitasken. Onze hersenen moeten dagdagelijks zoveel info verwerken die we ontvangen via onze zintuigen. We moeten dus prioriteiten stellen waar we op focussen, aandacht aan besteden en verwerken. Je brein filtert de hoofdzaken van de bijzaken. En je merkt enkel wat voor jou/je brein belangrijk is.
Zijsprong: Ben je hoog sensitief, komen er nog meer prikkels binnen dan dat je kan verwerken. Je lijkt minder goed te zijn in het filteren van deze prikkels. Je wordt nog sneller moe enz… van al die prikkels rondom je.
Ik ben trots dat ik een vrouw ben, want dat betekend dat ik kan multitasken, toch? Het lijkt in mijn omgeving trouwens ook echt iets om trots op te zijn, dat je dat kan. Het is een soort graadmeter voor succes. Maar hoe effectief en efficiënt is dat multitasken nu echt? En vinden we het echt prettig?
Wat is multitasken?
Kobe Desender (KU Leuven Brain Institute): ‘In de letterlijke zin betekent het dat je verschillende taken tegelijk uitvoert. Maar waarschijnlijk bestaat dat niet. Je moet multitasken eerder bekijken als de vaardigheid om voortdurend tussen taken te kunnen wisselen.’
Bijvoorbeeld we kunnen met ons oog kijken naar iets en inzoomen maar we kunnen niet tegelijk het overzicht behouden en inzoomen.
Doe de test:
De term is ontstaan in de jaren 60 in de computer wereld, maar ons brein is geen computer. Onze hersenen kunnen helaas niet lang focussen. Deze volgehouden aandacht kost veel energie. En als je dan nog wisselt tussen taken dan daalt de duurtijd van volgehouden aandacht. Bovendien verliezen je hersenen bij langere tijd van volgehouden aandacht een stuk controle. Studies hebben aangetoond dat vb na 6 uur focus je meer risico gedrag gaat vertonen of beslissingen maken die meer risicovol zijn.
Voor elke taak bepaalt je brein hoe je die moet uitvoeren. Het maakt een soort actieplan en stelt dat af op de context waarin je de taak uitvoert. Als je afwisselt tussen taken, vergt dat een deel van je concentratie. Op zulke momenten zien we dat de aandacht veel sneller sprongen maakt tussen verschillende taken. Ook als daar zaken tussen zitten die er eigenlijk niet toe doen. En we merken op dat het over het algemeen stress en een onprettig gevoel geeft. Maar toch blijven we het doen om dat het ergens toch wel leuk is om telkens een succes te ervaren.
En het is ook helaas niet zo dat je beter wordt in multitasken als je er maar op oefent.
Wat zijn de nadelen van multitasken?
- Je doet langer over de verschillende taken
- Je maakt meer fouten want je hebt maar een deel van de aandacht per taak
- Je krijgt stress
Kunnen vrouwen beter multitasken?
Mannen en vrouwen zijn er beiden niet goed in. Het is wel gebleken dat we betere taken kunnen combineren tijdens bepaalde periodes van onze menstruatiecyclus. Als ons oestrogeen laag is…
Creatieve generalisten en multitasken?
Sommige mensen hebben afwisseling en meerder projecten nodig om mee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de creatieve generalist.
Creatieve generalisten zijn mensen met vele interesses en met een grote nood aan variatie. Hoe creatieve generalisten hun vele interesses beleven, kan heel erg verschillen van persoon tot persoon. Zo heb je generalisten die hun interesses serieel beleven, d.w.z. één voor één, en generalisten die opleven door vele projecten tegelijkertijd te managen.
Denk je dat jij misschien hiertoe behoort? Doe dan de test: https://quiz.tryinteract.com/#/5b1ad46f53df3600140c1534
Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=4sZdcB6bjI8
Het ene deel van hen verlangt naar structuur en rust. Het andere deel naar avontuur, uitdaging en vernieuwing. Maar ook beiden tegelijk kan niet. Dus ook hier geen multitasken…
Conclusie
Je kan dus wel 2 dingen tegelijk doen maar je maar focussen op 1 ding tegelijk. Je brein maakt telkens kleine sprongetjes tussen eten en tv kijken. En dat kost het brein veel meer energie. Voor grotere taken merken we dan snel de nadelige gevolgen zoals moeheid, concentratieverlies en minder wilskracht. Maar daar zijn we ons vaak niet van bewust.
Als we bijvoorbeeld auto rijden en bellen (handsfree) maken we alsnog visuele beelden van ons gesprek en dat komt in conflict met ons zicht op de weg. De kans op ongevallen kan stijgen.
Dus wil je productief zijn, richt je aandacht dan op 1 ding tegelijk. En doe je werk in blokken. Want ‘echt multitasken’ is dus een mythe.
Samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=tMiyzuO1qMs
Wil jij jezelf beter leren kennen? Boek dan een life coaching en we gaan samen aan de slag met thema’s die jou bezig houden.