- Puppybijten
De nummer 1 ongewenst gedrag bij puppy’s is het puppybijten. Puppy’s ontdekken de wereld door op dingen zoals je handen, je kleren en je meubilair te bijten. Wat voor hen heel normaal gedrag is, is voor ons vervelend en ongewenst.
Je kan dit probleem verhelpen door heel hard ‘au!’ te roepen wanneer de pup in je handen bijt. Ook kan je wanneer een pup tijdens het spelen begint te bijten het spel meteen stoppen en de pup negeren voor enkele seconden. Meer tips over puppybijten kan je terugvinden in volgend blogartikel: https://www.toscanzahoeve.be/puppybijten-of-mouthing/
- overprikkeld zijn
‘Overprikkeling’ of hypergedrag bij een puppy komt heel vaak voor. De puppy heeft geen focus, is heel snel afgeleid en ziet in alles een spel. Belangrijk hierbij is dat je rustig blijft en niet boos gaat worden op je hond.
Om hypergedrag af te leren, kan een clicker een goed hulpmiddel zijn. Ook rustige sporten zoals speuren en fitness geven goede resultaten. Ga NIET met balletjes en drukke piepspeeltjes spelen want dat stimuleert net het hypergedrag. Kies in dit geval voor denkspelletjes en hersenwerk. Daarnaast is het ook goed om naar de oorzaken te kijken van het overprikkeld zijn. Krijgt de pup niet genoeg rust, zit er teveel kleurstoffen in de voeding, is je pup hooggevoelig, enz…
- niet zindelijk zijn
Een pup dat niet zindelijk is, wordt vaak aanzien als probleemgedrag. Echter is dit heel gemakkelijk op te lossen.
De moederhond leert haar kleintjes waar ze hun behoefte kunnen doen. Een pup is dus normaal gezien zindelijk als zijn moeder het hem heeft geleerd. Zo zal je niet snel een pup zijn behoefte zien doen in zijn of haar slaapplaats. Broodfokpuppy’s worden vaak te vroeg weggehaald bij de moederhond waardoor ze dit niet hebben kunnen leren en alsnog hun eigen slaapplaats zullen onder plassen.
Je moet een puppy aanleren waar jij graag zou willen dat ze zijn of haar behoefte doet. Hiervoor kan je best een goede structuur behouden of een tijdschema opstellen. Ga zeker elk uur naar buiten met je pup en geef een beloning wanneer hij zijn behoefte op de gewenste plaats heeft gedaan. Ook na een dutje of een spelmoment laat je je pup best even buiten. En beloon8 Maak er een feestje van!
Heeft je pup toch een ongelukje? Wordt dan zeker niet boos.
Boos worden kan er immers voor zorgen dat je pupje bang gaat worden en dat is niet de bedoeling. Je neemt je pupje op en zet hem buiten.
- in de lijn bijten
Dit probleemgedrag kan verschillende oorzaken hebben. De pup ziet de lijn misschien als een trekspel, of heb je de pup ongewild beloond voor het vasthouden van de lijn omdat dit schattig is, verveling overprikkeling, … Kijk dus eerst en vooral naar de oorzaak en doe daar iets aan.
Om het in-de-lijn-bijten te stoppen, kan je je pup een time-out geven. Dit gebeurt in delfde ruimte. Je berooft je pup even van de vrijheid vb door de lijn aan de verwarming te hangen en maakt hem direct los als hij braaf is. Dus dadelijk het gewenste gedrag belonen!
Een andere mogelijkheid is dat je gaat werken met 2 lijnen. Wanneer je pup in de ene lijn bijt, laat je deze los en wandel je verder met de andere.
- Moeilijk alleen zijn: piepen, janken
Puppy’s vinden alleen zijn niet leuk en zullen wanneer je eventjes de deur uit bent van zich laten horen door te piepen en te janken.
Ook het ‘alleen zijn’ moet worden aangeleerd. Je begint bij enkele seconden uit de ruimte te gaan. Doet je pup dit goed, beloon je zijn goed gedrag. Dit bouw je op. Ga zeker niet te snel met het opbouwen zodat je pup steeds een positieve ervaring heeft. Leer je puppy ook dat de veiligheid niet wegvalt als jij er niet bent. Leer hem/haar dus ook zelfstandig te zijn met vb speuren, niet altijd overal achter je aan lopen of vb meenemen zelfs naar het toilet. Dus het is niet voldoende om alleen zijn op te bouwen maar je moet de pup ook zelfstandig maken en tools geven om het aan te kunnen om alleen te zijn zonder jou.
Challenge: in 8 weken tijd een fantastische pup (of hond) in huis!
In deze 8-weken-durende challenge dagen we je uit om echt aan de slag te gaan met je pup of nieuwe hond.
In die 8 weken geven we je elke week een uitdaging om rond te werken. Zo maak je een fijne start met je nieuwe hond.