In Toscanzahoeve geven we ook losse workshop over belangrijke onderwerpen in het leven zoals GELD. Want het gaat bij ons niet enkel om het dier maar ook om de bewustwording, coaching en opleiding van de baas.
Geld speelt een belangrijke rol in ons leven. Maar we gaan er niet zo bewust mee om. Zelfs erover praten doen we niet graag. Raar dat geld zo weinig aandacht krijgt, terwijl het ons leven en relaties voor zo’n groot deel bepaalt. Bovendien hebben we er vage en tegenstrijdige ideeën over.
Oefening:
Wat is jouw houding ten opzichte van geld? Geef je het makkelijk uit of ben je het spaarzame type? Hoe ga je om met jouw financiële zaken als geheel: wil je alles over weten en erover leren? Of maak je de rekeningen het liefst maar niet open en heb je weerstanden tegen financiële aangelegenheden?
3 manieren om rijk te worden:
De eerste manier om rijker te worden is bekend: hard en slim werken. Carrière maken, een eigen bedrijf opbouwen, blijven studeren, blijven ontwikkelen. Of – en dat raad ik niet aan – het criminele pad kiezen. Het is slim om je best te doen méér geld binnen te slepen. Zeker als je op dit moment erg krap zit.
De tweede manier om rijker te worden is door minder geld uit te geven. Als je van het geld dat je verdient meer over kunt houden, dan word je rijker. Dit kun je doen door te besparen, door te investeren in geld- en energiebesparende producten, door slimmer met je geld om te gaan.
De derde manier om rijker te worden is door je band met geld te veranderen. Door je zelfbeeld en je levensgeluk minder afhankelijk te maken van geld in het algemeen. Door minder materialistisch te
worden en meer verbonden te raken met het ‘echte’ leven. Het leven draait namelijk niet om geld. Zodra je dat concept onder de knie hebt, ben je de rijkste persoon op aarde.
Maar het is goed om jezelf af te vragen hoeveel geld je nu eigenlijk nodig hebt om een fijn leven te hebben.
Hoeveel geld heb je nodig om:
• Te wonen in een huis waarin je je prettig voelt;
• Goed voor jezelf te kunnen zorgen (gezonde voeding, goede zorg etc.);
• Af en toe iets te kunnen doen wat je leuk vindt;
• Een hobby te kunnen betalen;
• Wat geld apart te kunnen zetten voor de toekomst;
• Alle vaste lasten en belastingen te kunnen betalen;
• Zonder geldzorgen te kunnen slapen.
Voor sommige mensen is het antwoord 1.100 euro per maand. Voor anderen 5.000. Het punt is: er is een getal dat voor jou rust betekent.
Heb jij enig idee waar jouw geld naartoe gaat?
Je verhoogt je financiële intelligentie door het overzicht te bewaren. Wat geef je maandelijks uit aan kleding, gas/water/licht, onderdak, verzekeringen, loterijen, eten, uitstapjes etc.? Welk deel van jouw inkomen sijpelt weg?
Bespaar op zaken die je niet belangrijk vindt (overbodige verzekeringen bijvoorbeeld), en investeer in zaken die je het meest belangrijk vindt (zoals gezonde voeding).
Neem dus eens de tijd om te bekijken wat er allemaal van je bankrekening wordt afgeboekt, en gooi zoveel mogelijk vaste lasten overboord. Bekijk ook hoe je de noodzakelijke vaste lasten verder kunt verlagen. Dit geldt ook voor het (versneld) afbetalen van leningen. Hoe minder rente je betaalt, des te beter!
Kende je bijvoorbeeld de bullet lening al, iets wat de banken je niet direct vertellen?
Een bulletkrediet (of aflossingsvrij krediet of termijnkrediet) is een krediet waarbij je tijdens de looptijd enkel rente betaald. Bij het aflopen van het krediet, moet je dan het volledige kapitaalbedrag terugstorten. Het is een soort hypothecaire lening. Dit betekent dan ook dat de rente fiscaal aftrekbaar kan zijn als het krediet bedoelt is voor het verbouwen of aankopen van een woning. De lasten zullen minder zwaar zijn, omdat enkel de rente zal betaald worden tijdens de looptijd. Deze kredietvorm is ideaal als je een hogere inkomst verwacht.
Het is geen slecht idee om een bulletkrediet te combineren met een levensverzekering. De looptijd van het bulletkrediet kan je dan laten overeenstemmen met de datum van uitbetaling van de levensverzekering. Meer hierover volgt later in het artikel. Een bulletkrediet is interessant wanneer je in de toekomst een hoger salaris verwacht, of een grote uitbetaling. Zo’n hoger inkomen kan bijvoorbeeld komen uit de uitkering van de groepsverzekering of levensverzekering of zelfs de afkoop van je pensioenspaarrekening (fiscaal minder interessant om deze vroegtijdig op te nemen).
De voordelen van het bulletkrediet; jouw geld blijft beschikbaar om te gebruiken en het bulletkrediet dient als financiering voor uw aankoop. Op die manier moet je je spaarrekening niet aanspreken. Gedurende de looptijd betaal je enkel interesten terug; de maandlasten liggen hierdoor ook lager.
Het bulletkrediet is een type van hypothecair krediet en als aan alle voorwaarden voldaan zijn dan kan het krediet worden afgetrokken van de belastingen. Ook indien het gaat om een tweede woning dan is het mogelijk de interesten van het onroerend inkomen af te trekken.
Bulletkredieten kennen ook hun nadelen. Zo zal de intrestvoet toch gevoelig hoger liggen dan een klassieke lening en moet je op het einde van de looptijd in staat kunnen zijn om het kapitaalbedrag volledig terug te betalen. Het klinkt eenvoudig, maar in realiteit is dat het zeker niet.
Andere tips:
– Gebruik een vast deel van je inkomen om te sparen!
– Zet de koelkast op een lagere stand. Schakel de oude extra koelkast of vriezer in de schuur uit in de winter, en gebruik hem het liefst helemaal niet meer. Oude koelkasten en vriezers vreten energie.
– Zet de thermostaat ’s nachts rustig op 15 graden, dat bespaart je over een heel jaar veel energie. Het is een fabeltje dat het meer energie zou kosten om het huis weer op te warmen dan je zou
besparen.
– Zet je stand-by apparatuur op een timer. ’s Nachts hoeven je router, tv, recorder, audioset, spelcomputer en andere apparaten niet aan te staan. Dit kost je geen moeite, maar levert een aardige besparing op na een jaar. En bovendien minder brandgevaar en straling!
– Nodig je vrienden eens thuis uit, in plaats van afspreken op een terrasje. Haal wat lekkers in huis. Je vrienden nemen vast wel een lekker flesje wijn mee.
– Zorg dat je ‘s ochtends goed ontbijt. Dit zorgt voor meer energie gedurende de dag, waardoor je ook niet snel zult grijpen naar ongezonde en dure tussendoortjes (zoals die lekkere kaasbroodjes op het station).
– Pluk je eigen bloemen buiten en zet ze in een vaas.
– Poets je tanden vóórdat je onder de douche stapt in plaats van onder de douche. Dat scheelt je op jaarbasis een hoop geld in gas en water. En als je je tanden vroeg op de avond poetst, zal je waarschijnlijk ook niet meer snacken. Goedkoop en gezond!
Heb jij nog financiële tips? Laat het ons zeker weten!