Huisdieren in de winter: meer aandacht voor huid en nagels!
Huisdieren in de winter hebben last van de koude wanneer ze buiten komen. Vergeet praatjes zoals “ze kweken een wintervacht” of “dieren in het wild leven ook buiten”. Doordat ze normaal in huis leven kweken ze dus helemaal geen wintervacht. En ze leven binnen dus is hun lichaam gewoon om in de warmte te vertoeven. En honden en katten horen ook gewoon binnen, ze maken deel uit van ons gezin.
De winter wil ook zeggen dat hun vacht en huid extra aandacht nodig hebben. Ja, een dikkere vacht helpt tegen de koude dus scheren is waarschijnlijk niet de beste optie. Maar de koude zorgt er verder vooral voor dat je schatjes meer verzorging nodig hebben. Daarom 7 tips.
1. Regelmatig borstelen.
Borstelen is uiteraard altijd een goed plan, maar in de winter nog net iets meer. De dikkere vacht helpt inderdaad tegen de koude. Maar dat doet ze enkel optimaal indien ze ook gezond is.
Huisdieren in de winter zonder een huid die regelmatig geborsteld wordt bouwen heel wat losse haren op. Die wintervacht zorgt immers ook voor het lossen van de zomervacht. Als je niet borstelt blijven die losse haren zitten. Dat zorgt voor knopen en ophopingen die binnen net kunnen zorgen voor oververhitting.
Borstelen haalt die haartjes weg, en zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën goed verspreid worden over de huid. De vacht blijft proper, de huid gehydrateerd.
2. Gebruik hydraterende shampoo en of conditioner.
Ja, dat bestaat dus ook voor je huisdieren! Hierboven haalden we al aan dat een gehydrateerde huid extra belangrijk is voor je huisdier in de winter. Anders wordt de huid ook bij huisdieren droog en schilferig. Bij een huisdier komt daar nog bij dat ze dan vatbaarder worden voor statische elektriciteit!
Uiteraard gebruik je producten die specifiek voor je hond, kat of ander huisdier zijn gemaakt. Dieren hebben een andere PH waarde dan mensen. Shampoo voor mensen droogt de huid van dieren net uit en maakt ze vatbaarder voor allerlei bacteriën.
Oh, en maak dat badje lekker warm in de winter!
Heeft je hond of kat regelmatig last van jeuk? Dan is dit webinar een aanrader!
3. Bescherm de pootjes van huisdieren in de winter.
We doen onze hondjes jasjes aan, maar ze moeten nog altijd met die pootjes over die koude stenen. (We weten dat er sokjes en dergelijke bestaan maar de meeste honden willen dat niet aandoen.
De koude zorgt ervoor dat de pootjes uitdrogen en zelfs barsten. Sneeuw en koud water raakt tussen de tenen en zorgt voor allerhande irritatie en zelfs vriesbrand. Strooizout verergert dat nog allemaal, en chemische strooiproducten zijn al helemaal een ramp en kunnen voor allerhande kwetsuren zorgen.
Daarom moet je altijd even de pootjes afvegen met een droge schone doek, of met gespecialiseerde producten. Ook tussen de tenen! Er zijn ook uitstekende balsems voor honden om extra verzorging te bieden, en bij veel huisdieren kan je ook de vacht aan de tenen trimmen zodat sneeuw en vuiligheid minder kunnen hechten.
4. Wie pootjes zegt, zegt nagels.
Tijdens de winter moet je deze namelijk nog beter opvolgen en tijdig trimmen. Katten gebruiken binnen nog krabpalen (soms zelfs op maat gemaakt), maar honden gebruiken dit niet. Actieve honden gebruiken hun poten veel in de zomer zodat de nagels op natuurlijke wijze slijten. In de winter is dit veel minder het geval.
De koude zorgt er bovendien voor dat de nagels breekbaarder worden. In combinatie met te lange nagels is dit vragen om problemen.
Challenge: in 8 weken tijd een fantastische pup (of hond) in huis!
In deze 8-weken-durende challenge dagen we je uit om echt aan de slag te gaan met je pup of nieuwe hond.
In die 8 weken geven we je elke week een uitdaging om rond te werken. Zo maak je een fijne start met je nieuwe hond.
5. Ga toch maar regelmatig naar de trimmer.
Je zal allicht denken: langer is beter in de winter. Dat klopt voor een deel, maar lang en onverzorgd zorgt voor meer problemen dan voordelen. Een te lange vacht en borstelen alleen is niet meer genoeg om alle knopen en patches eruit te houden.
Vooral langharigen kan je best hun regelmatige afspraak met de kapper niet ontzeggen. Schrik van de koude? Er bestaan heel wat warme truien en jasjes speciaal voor huisdieren!
6. Wassen is de boodschap
Geef je huisdier regelmatig een bad, of gebruik gespecialiseerde doekjes. Al die eerder genoemde vuiligheid komt immers ook in de rest van de vacht terecht bij huisdieren in de winter. In het beste geval allesbehalve goed voor de huid, maar er bestaat ook het gevaar dat ze zelf gaan likken en zo giftige chemicaliën binnen krijgen.
En een lekker warm bad kan deugd doen na een koude wandeling. Zelfs voor die Pincher die een hekel heeft aan water!
Tip: https://nogga.nl?sca_ref=6335318.KGSslUYQDv
7. Hou de oren droog bij je huisdieren in de winter.
Oorinfecties gebeuren het hele jaar door, en niet alleen in de warme periodes zoals veel mensen denken. Zeker sneeuw raakt snel in de oren en kan ontstekingen veroorzaken.
Gebruik een schone droge handdoek of katoenballetjes om de oren te reinigen na het wandelen. Zeker bij honden met hangoren, aangezien daar het vocht in de oren (van sneeuw bijvoorbeeld) minder in contact komt met de lucht en dus minder snel opdroogt.
Tenslotte nog dit.
Gebruik je gezond verstand. Zeker in de winter. Honden en katten hebben sneller last van de koude dan veel mensen je willen laten geloven. Wil je klaar zijn voor allerhande kwetsuurtjes bij je hond? Dan kunnen we ons webinar EHBO voor honden aanbevelen.
En uiteraard kan je terecht bij ons eigen trimsalon voor de beste verzorging. Maar als Aarschot wat te ver voor je is, lees dan zeker dit blogartikel met tips hoe je een goeie trimmer kan vinden.