Een therapiedier opleiden in samenwerking met onze organisatie vraagt een stevige investering, in eerste instantie van jou als cursist, maar ook van je omgeving. Tijdens het traject gaat er enerzijds veel tijd zitten in het trainen van het therapiedier: je dagelijkse leven wordt een aaneenschakeling van leermomenten en -doelen om van jou en je therapiedier een perfect samenwerkend team te maken. Anderzijds verwachten we dat ook jij je bijschoolt en een aantal verplichte opleidingsmodules volgt zodat je je therapiedier ten allen tijde goed kan bijstaan.
Wat is er eigen aan de werking van onze vzw Therapiedier?
De vzw Therapiedier onderscheidt zich van vele andere organisaties doordat ze dieren gaat opleiden samen met de eigenaar en niet eerst gaat opleiden en pas na een periode van twee jaar bij de eigenaar gaat plaatsen. Onze organisatie heeft ook geen voorkeur of beperking qua ras, geslacht of leeftijd.
Intake
Het traject zelf start steeds met een intakegesprek dat plaatsheeft op Toscanzahoeve in 3201 Langdorp (Aarschot), Milisstichel 3. Tijdens dat eerste kennismakingsgesprek willen we vooral van jou horen wat je van het traject verwacht, wat je van je therapiedier verwacht, of je al een eigen therapiedier (vaak hond) hebt dat je graag zou opleiden, of je een dier wenst te adopteren of wenst aan te kopen en of je zelf een bepaalde voorkeur hebt?
Natuurlijk is het belangrijk dat het toekomstig therapiedier geschikt is voor het werk dat hem wacht, maar ook zeer belangrijk is dat het dier plezier heeft in het werk als therapiedier.
Is er nog geen (geschikt) dier, dan bekijken we welk dier het beste past bij de vraag en vervolgens kunnen we eventueel kijken of we een dier vinden binnen ons netwerk.
Traject van de cursist
Afhankelijk van jouw wensen als kandidaat-therapiedierbegeleider zal je minstens de modules ‘ethologie” en ‘EHBO” moeten volgen. Wil je je dier op een professionele manier actief inzetten als therapiedier in een eigen beroepspraktijk, in een school, in woonzorgcentra en dergelijke, dan zal je een intensieve opleiding moeten volgen.
Wil je als vrijwilliger met je eigen dier aan de slag, dan zal de opleiding voor jou beperkter zijn.
Ook als je een beroep wenst te doen op een therapiedier om je eigen zelfredzaamheid te verhogen, om je te ondersteunen bij bepaalde taken in je dagelijkse leven, zal de opleiding voor jou iets minder intensief zijn.
Traject van het therapiedier (doorgaans de therapiehond)
De eerste maanden wordt er vooral gewerkt aan een goede basis en voorbereiding op de taken die de hond later zal moeten uitvoeren voor jou. Dit gebeurt in de eerste plaats door middel van groepstrainingen in de hondenschool van Toscanzahoeve of in een hondenschool die werkt op eenzelfde positieve, beloningsgerichte manier als de instructeurs van de hondenschool van Toscanzahoeve dat doen.
De groepstrainingen worden al heel snel aangevuld met privé-trainingen die gericht zijn op de taken die de hond later als therapiehond zal moeten uitvoeren voor jou. Privé-trainingen worden gegeven door één van de therapiediertrainers van de vzw Therapiedier in Langdorp. Afhankelijk van je woonplaats kunnen privé-trainingen ook online of bij jou thuis plaatsvinden. De voortgang is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de taken, van de ontwikkeling van de hond en van de intensiteit van jullie samenwerking als team (begeleider/hond).
Officiële therapiehond
Elke therapiehond moet slagen voor een MAG-test vooraleer die officieel als therapiehond kan worden ingezet. “MAG” staat voor “maatschappelijk aanvaardbaar gedrag”. Deze test kan worden afgenomen vanaf de leeftijd van 6 maanden en moet jaarlijks worden herhaald. De MAG-test wordt afgenomen door een erkend gedragskeurmeester en is geldig bij rechtszaken. De test gaat door op het terrein van Toscanzahoeve.
Zodra jouw hond slaagt voor de MAG-test, ontvangt die een certificaat ‘geslaagd voor de MAG-test’ en een pasje ‘therapiehond in opleiding’. De hond is pas officieel geslaagd als therapiehond wanneer hij ook is geslaagd voor de drie overeengekomen taken. De taken worden gefilmd en beoordeeld.
Zodra ook jij met succes jouw traject hebt afgerond, zijn jullie als team afgestudeerd!